Sztrájkolnak a spanyol sírásók – vírushelyzet Európában

Mindenszentek napján tagadták meg a munkát a spanyol sírásók, ezzel tiltakozva a megnövekedett terhelés miatt – írja a BBC, amely európai összefoglalót közölt a vírushelyzetről.

A koronavírus-járvány miatt folyamatosan emelkedik a halottak száma Spanyolországban is, ahol a temetkezési vállalkozások az év legforgalmasabb temetői napján tartottak figyelmeztető sztrájkot.

A szakszervezetük szerint több dolgozóra lenne szükség, hogy elkerüljék a temetések csúszását, mint ahogy az az első hullám idején is történt márciusban.

Egy madridi temetkezési vállalkozás azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy legalább 15-20 új dolgozóra lenne szüksége, hogy kezelni tudja a megnövekedett haláleseteket. Pénteken 239 koronavírusos beteg halt bele a fertőzésbe Spanyolországban.

Márciusban általában egy hetet csúsztak a temetések, és sokszor csak többszáz kilométerrel távolabb eső helyen tudták kezelni az igényeket (az akkori helyzetről szóló összefoglalónk itt olvasható).

Spanyolországban eddig 1,1 millió ember kapta el a koronavírust, és a járvány kitörése óta 35 800-an haltak bele a betegségbe.

Európa-szerte nagy a baj

Egész Európa küzd a járvány második hullámával, a fertőzések és halálesetek száma továbbra is emelkedik.

Számos ország új intézkedéseket vezetett be, például kijárási tilalmat vagy lezárásokat, hogy megpróbálják csökkenteni a fertőzés terjedését. Legutóbb Ausztria és Portugália vezetett be szigorítást.

Franciaországban Gérald Darmanin belügyminiszter határozottan elítélte, hogy nimes-i rendőrakadémián kadétok egy csoportja titkos bulit szervezett múlt héten. Teljesen elfogadhatatlannak nevezte az esetről szóló jelentést.

„Amennyiben valóban ez történt, akkor az ezért felelős tanulók nem érdemesek arra, hogy egyenruhát viseljenek és elbocsátás vár rájuk”

— mondta a belügyminiszter.

Szigorú korlátozások jönnek Nyugat-Európában

Általános karantén jön Franciaországban, tavasz óta nem látott szigort vezet be Németország.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 46 290 új fertőzöttet regisztráltak, az előző napon pedig 35 641-et. Egy nap alatt 231-en haltak bele a fertőzésbe, összesen 37 019 áldozata van a betegségnek az országban.

Olaszországban felgyorsították az újabb korlátozások bevezetésének előkészületeit. Vasárnap 31 758 újabb fertőzöttet találtak, ami napi rekordnak számít.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, csak egy újabb országos lezárás tűnik az egyetlen megoldásnak, hogy megelőzzék a kórházak további túlterhelését.

A Corriere della Sera lapnak nyilatkozva az egészségügyi miniszter rémisztőnek nevezte a fertőzés átadás görbéjének emelkedését.

Az országban már érvényben van a mozik, színházak, uszodák és konditermek bezárása. A bárok, éttermek és kávézók csak este 6 óráig szolgálhatják ki a vendégeket az asztalaiknál. A boltok és a munkahelyek többsége működik.

Közép-Európában rekordokat dönt a járvány terjedése

Montenegróban több ezren vettek részt az ország egyik legnagyobb vallási vezetője, Amfilohije Radovic érseknek a temetésén, aki pénteken halt meg koronavírus-fertőzés miatt, 82 évesen.

Annak ellenére, hogy az orvosok a temetés betiltására szólítottak fel, a főváros, Podgorica szerb ortodox székesegyházánál állították ki az érsek nyitott koporsóját, amely előtt tömegek jelentek meg. Néhány gyászoló meg is érintette vagy megcsókolta a fejét vagy a kezét.

Szlovákia csaknem a lakossága felét tesztelte, az a terv, hogy minden 10 évnél idősebb embert tesztelnek. Az országban is megugrott a fertőzés terjedése, a tisztviselők szerint az egyetlen alternatíva a teljes lezárás lenne.

Sorban állnak a tesztelésre várva Pozsonyban. Fotó: EPA/JAKUB GAVLAK

Jaroslav Nad védelmi miniszter megerősítette, hogy szombaton 2,58 millió emberen végezték el a tesztet. Közülük 25 850 pozitív esetet találtak, akik karanténba kerültek.

Hétfőn Németországban is új korlátozások lépnek életbe. A napi fertőzési arány rekordmagasságot ért el az elmúlt héten. Szombaton 20 ezer új fertőzöttet találtak.

Az új intézkedések értelmében bezárják a színházakat, mozikat, uszodákat és bárokat. Az iskolák és az üzletek azonban továbbra is nyitva maradhatnak.

Angela Merkel német kancellár hosszú, kemény télre figyelmeztetett.

Izrael megkezdte a koronavírus-vakcinája tesztelését embereken

A teszt első fázisához egy 34 éves, dél-izraeli doktorandusz hallgatót és egy 26 éves férfit vontak be – derül ki az Ujkelet.live cikkéből.