Trump átvette a vezetést egy fontos billegő államban

A jelenlegi elnök több felmérés szerint is visszavette a vezetést Iowa államban, ahol 2012-ben Obamára, 2016-ban pedig Trumpra voksoltak a legtöbben. 

Bár a legtöbb felmérés továbbra is a demokrata jelölt győzelmét hirdeti, az elnök egyre több államban közeledik ellenfeléhez. Ez a közeledés azt jelenti, hogy hibahatáron belül van például Floridában, Arizonában és Észak-Karolinában is.

Iowa államban egy új, a Des Moines Register/Mediacom által készített felmérés szerint Trump hét ponttal vezet Biden előtt – írja a The Daily Wire.

A felmérés készítői szerint bár Trump továbbra is leginkább a férfiak körében népszerű, azonban egyre több nő nyilatkozott úgy, hogy Trumpra szavaz, és az utolsó héten mellé álltak a magukat függetlennek tartó emberek is.

Alig egy hónapja még fej-fej mellett álltak a jelöltek az államban. A felmérést végző intézet igazgatója, Ann Selzer szerint egyértelműen párhuzamot lehet vonni 2016 és 2020 között.

„Az elnök megőrizte azokat a demográfiai csoportokat, amelyeket négy éve már maga mellé állított Iowában, és ez biztonságot adhat neki” – nyilatkozta Selzer.

A Real Clear Politics összehasonlította a 2016-os, illetve a 2020-as felméréseket és kimutatta, hogy szinte teljesen azonosak, ugyanis Biden átlagosan 4 ponttal vezet a billegő államokban, míg Hillary Clinton átlagja 3.5 volt. Ez azt jelenti, hogy bár Biden győzelme biztosnak tűnik, előfordulhat, hogy megismétlődik a négy évvel ezelőtti történet.

A Rasmussen hétfői felmérése pedig egy ponttal Biden elé helyezte az elnököt, jóllehet egy két héttel korábbi felmérésük szerint a demokrata jelölt még 12%-al vezetett Trump előtt.

Van-e még bármi esélye Trump újraválasztásának?

A demokraták szerint az amerikai szavazóknak nem kell szeretniük Bident: elég, ha annyira utálják Trumpot, hogy hajlandóak ellene szavazni. Hajdú Tímea elemzése.