Muszlimok bosszújától féltik a franciákat

Franciaország figyelmeztetést adott ki a muszlim többségű országban élő vagy oda látogató állampolgárai számára, hogy legyenek különösen elővigyázatosak a Mohamed-prófétát ábrázoló karikatúrával kapcsolatban ismét fellángolt indulatok miatt – írja a The Jerusalem Post.

Néhány muszlim ország próbálja mérsékelni az indulatokat, Szaúd-Arábia például kifogásolta a karikatúrát, de nem hirdetett bojkottot a francia termékekre és az erőszakot is elítélte.

Két hete egy csecsen származású 18 éves fiatal lefejezte Samuel Paty iskolai tanárt, amiért az a szólásszabadságról szóló órán megmutatta diákjainak a Mohamed-prófétát ábrázoló karikatúrát. Ez sértő a muszlimok számára, és az eredetileg dán rajzot publikáló Charlie Hebdo francia szatirikus lap ellen 2015. január 7-én terrortámadást követtek el, megölve 12 embert.

Francia tanárgyilkosság: két kiskorú ellen is vádat emelnek

A két fiú pénzért cserébe megmutatta a csecsen támadónak a kiszemelt történelemtanárt, a 47 éves Samuel Patyt.

A francia külügyminisztérium biztonsági felhívást tett közzé állampolgárai számára Indonéziában, Bangaldesben, Irakban és Mauritániában, azt javasolva számukra, hogy legyenek nagyon óvatosak, Tartózkodjanak a karikatúra miatt tartott tüntetésektől, és kerüljenek minden tömegrendezvényt

„Ajánlott, hogy a legnagyobb elővigyázatossággal járjanak el, különösen utazás közben, valamint olyan helyeken, amelyeket a turisták vagy az ott élő külföldiek gyakran látogatnak”

– írják a felhívásban.

A törökországi francia nagykövetség hasonló figyelmeztetést adott ki az ott élő franciák számára.

Erdogan török elnök az egyik leghevesebb bírálója a francia kormánynak az ügyben tett nyilatkozatai miatt, és az egyik legnagyobb szószólója a francia termékekre meghirdetett bojkottnak.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter azzal vágott vissza, hogy Törökország és Pakisztán nem avatkozhat bele Franciaország belügyeibe.

Párizs visszahívta ankarai nagykövetét, a pakisztáni parlament pedig arról döntött, hogy a kormány hívja vissza párizsi követét.

A francia tanár lefejezése óta a karikatúrát számos helyen bemutatták az országban, a szolidaritás jeleként, ami szintén feldühítette a muszlimokat.

Muszlim országok fenyegetik és bojkottálják Franciaországot

Egymást követik a tiltakozó felhívások azóta, hogy Macron közölte: megvédik a szekuláris értékrendet a radikális iszlámmal szemben.

Emmanuel Macron a franciaországi muszlim közösség vezetőivel folytatott egyeztetés után kijelentette: harcba szállnak az iszlám szeparatizmussal, mert az azzal fenyeget, hogy átveszik néhány franciaországi muszlim közösség vezetését.

Szaúd-Arábia mérsékelten reagált a fellángolt vitára, és nem csatlakozott a francia termékek bojkottjához. A szaúdi külügyminisztérium tisztviselője azt mondta, hogy az Öböl-menti állam elítél minden terrorcselekményt, ami egyértelmű utalás Paty megölésére.

„A véleménynyilvánítás és a kultúra szabadságának a tisztelet, a tolerancia és a béke világítótornyának kell lennie, amely elutasítja azokat a gyakorlatokat és tetteket, amelyek gyűlöletet, erőszakot és extrémizmust gerjesztenek, és ellentétesek az együttéléssel”

– olvasható a közleményben.

Az Arab News napilap kedden a szaúdi székhelyű Muzulmán Világliga vezetőjét, Mohammed al-Issát idézte, aki arra figyelmeztetett, hogy a „negatív és az elfogadhatón túllépő” túlzott reakció csak a „gyűlölködőknek kedvez”.

Szaúd-Arábiában azonban a közösségi médiában a Carrefour francia szupermarket lánc bojkottjára szólítottak fel. Kuvaitban pedig egyes szupermarketek levették a francia termékeket a polcokról.

A francia muszlimok korlátoznák a Mohamed-karikatúrák oktatását

Szerintük nem jó megoldás a Mohamed-karikatúrákat pedagógiai eszközként használni a szólásszabadság elmagyarázásához gyerekeknek. A csecsen elnök Macront vádolja a terrorizmus szításával.