A francia muszlimok korlátoznák a Mohamed-karikatúrák oktatását

Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke kedden megerősítette, hogy támogatja a szólásszabadságot, ugyanakkor a Mohamed prófétáról készült karikatúrák használatának szabályozását javasolta, egyebek mellett az oktatásban.

„Szabályozni kellene azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szólásszabadság tanítása céljából az oktatási intézményekben bemutatják a Mohamed-karikatúrákat”

— olvasható a CFCM kedden közzétett közleményében.

A CFCM elnöke a France Info hírrádióban kedden úgy vélte, hogy

„nem jó megoldás” a Mohamed-karikatúrákat pedagógiai eszközként használni a szólásszabadság elmagyarázásához gyerekeknek. Szerinte „ehhez vannak más eszközök is”.

Néhány órával később Mohammed Moussaoui az RMC rádióban leszögezte, hogy nem a karikatúrák betiltását szeretné, hanem olyan szabályozást, amely figyelembe veszi, milyen körülmények között lehet a közzététel vagy a megmutatás jogát gyakorolni.

Október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében azért ölt meg és fejezett le egy tanárt, mert az a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Emmanuel Macron államfő azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

A meggyilkolt tanár búcsúztatásának napján több vidéki városban, így a déli Toulouse-ban vagy Montpellier-ben

állami épületek falaira vetítették ki a Charlie Hebdo szatirikus hetilapból ismert Mohamed-karikatúrákat.

A CFCM elnöke elmondta:

megérti, hogy ezeket a vetítéseket egyes muzulmánok provokációként élték meg. „Nem szabad szándékosan megsérteni az érzelmeket”

— vélte a vallási szervezet vezetője.

Előző nap Mohammed Moussaoui kijelentette, hogy Franciaországban nem üldözik a muzulmánokat, és ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit a francia termékek bojkottjának kampányaival szemben, amelyek muzulmán országban indultak.

A muzulmán világban indult tüntetések élére elsőként Recep Tayyip Erdogan török elnök állt, aki korábban azt mondta, Emmanuel Macronnak ki kéne vizsgáltatnia az elmeállapotát, majd a francia termékek bojkottjára szólított fel, de tüntetéseket jelentettek Irakból, Pakisztánból és a Gázai övezetből, míg Bangladesben az ország egyik legnagyobb iszlamista pártjának számító Iszlami Andolan Banglades (IAB) szervezett tüntetést a karikatúrák ellen kedden, a dakkai rendőrség közlése szerint csaknem 40 ezren vonultak az utcára, a tüntetők Macront sátánizmussal vádolták.

„A fasiszták, a nácizmus láncszemei vagytok” – Erdogan kezd elveszíteni minden mértéket

A török elnök szerint a muszlimok ahhoz hasonló lincskampánynak vannak kitéve, mint voltak az európai zsidók a második világháború előtt.

Franck Riester francia külkereskedelmi államtitkár ugyanakkor jelezte, hogy a bojkott egyelőre korlátozott.

„Egyelőre a bojkott nagyon behatárolható, és csak néhány élelmiszeripari terméket érint, de nagyon korlátozottan, szerencsére”

— fogalmazott az államtitkár a Le Figaro című napilap honlapjának.

Hozzátette: „Természetesen követjük, mi történik. Létrehoztam a külügyminisztériumban egy irodát, amely országról országra követi az eseményeket a diplomáciai hálózatunkkal, a vállalatokkal és a különböző vállalati szövetségekkel együtt”.

„Törökországnak nagyobb szüksége van Európára és Franciaországra, mint fordítva”

— szögezte le az államtitkár.

„Ugyanakkor a jövőben is szeretnénk számos gazdasági kapcsolatot fenntartani Törökországgal, amennyiben Törökország álláspontot változtat Franciaországgal és Európával szemben”

— mondta Franck Riester, aki szerint „botrányos” a török elnök részéről az a kijelentés, miszerint „a muszlimok ahhoz hasonló lincskampánynak vannak kitéve, mint voltak az európai zsidók a második világháború előtt”.

Muszlim országok fenyegetik és bojkottálják Franciaországot

Egymást követik a tiltakozó felhívások azóta, hogy Macron közölte: megvédik a szekuláris értékrendet a radikális iszlámmal szemben.

A csecsen elnök Macront vádolja

Emmanuel Macron francia elnök terrorizmust szít azzal, hogy a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat a szólásszabadság által igazolja

— írta Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője kedden Instagram-oldalán.

Kadirov azt követően nyilatkozott az ügyben, hogy Franciaország figyelmeztetést adott ki a muszlim országokba, illetve muszlim többségű térségekbe látogató, valamint ott élő állampolgárai számára a karikatúrák nyomán felborzolt kedélyek miatt.

Kadirov egyben igyekezett kicsinyíteni annak tényét, hogy a merénylő Csecsenföldről származott.

Mint írta, a támadó Franciaországban nőtt fel.

A csecsen vezető hangsúlyozta, hogy Macron téved, amikor a szólászabadság megnyilvánulásaként állítja be ezeket a gúnyrajzokat.

„A terrorizmusba kényszeríted, illetve afelé tolod az embereket, nem hagyva más választást nekik, megteremtve a szélsőségesség növekedésének feltételeit a fiatalok fejében. Bátran hívhatod magad a terrorizmus vezetőjének és ihletőjének országodban”

— fogalmazott Kadirov.

Macron hivatala egyelőre nem reagált ezekre a kijelentésekre. A francia elnök korábban csendes hősnek nevezte Patyt, és megfogadta, hogy harcolni fog országában az iszlám szeparatizmus ellen.

Büntethetővé teszik az internetes uszítást Franciaországban

A közszolgálatban dolgozók, így a tanárok védelmét is megerősítik annak érdekében, hogy büntethetők lehessen azok, akik nyomást próbálnak rájuk gyakorolni.