„A fasiszták, a nácizmus láncszemei vagytok” – Erdogan kezd elveszíteni minden mértéket

Recep Tayyip Erdogan arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket, miután Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

A török elnök az ankarai államfői palotában egy Mohamed-prófétáról szóló programsorozat megnyitóján ismét azt a megjegyzést tette, hogy „Macron elmeállapota vizsgálatra szorul”.

„Az iszlám- és muszlimellenesség némely európai országban személyesen az államfő által támogatott politikává vált” – vélekedett a török elnök. Egyúttal arra szólította fel az európai politikusokat, hogy parancsoljanak „megálljt” annak a gyűlöletkampánynak, amelynek Macron áll az élén.

Majd hozzájuk szólva kijelentette: „a szó szoros értelmében fasiszták, a nácizmus láncszemei vagytok.”

„Ma a muszlimok ahhoz hasonló lincskampánynak vannak kitéve, mint voltak az európai zsidók a második világháború előtt” – fogalmazott Erdogan, rámutatva, hogy rasszista és fasiszta csoportok naponta támadnak muszlimok házaira, imahelyeire és iskoláira. Muszlim nőket sértegetnek és zaklatnak ruhájuk miatt az utcákon és a buszokon, a muszlim gyerekeket pedig képtelen kifogásokkal fosztják meg a képzéshez és a tanuláshoz fűződő jogaiktól – sorolta.

Muszlim országok fenyegetik és bojkottálják Franciaországot

Egymást követik a tiltakozó felhívások azóta, hogy Macron közölte: megvédik a szekuláris értékrendet a radikális iszlámmal szemben.

A török elnök szerint „az európai muszlimokat tudatos, tervezett és szándékos módon tolják a vérrel és erőszakkal táplálkozó szervezetek ölébe”. „Napjainkban egyre lehetetlenebb muszlimnak lenni, muszlimként, az iszlám szerint élni Nyugaton” – húzta alá.

Közben Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke kijelentette: Franciaországban nem üldözik a muzulmánokat, s ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit a francia termékek bojkottjának kampányaival szemben, amelyek muzulmán országban indultak.

„Franciaország nagy ország, a muzulmán állampolgárokat nem üldözik, szabadon építenek mecseteket és szabadon gyakorolják a vallásukat”

– mondta a Muzulmán vallás francia tanácsának vezetője a francia hírügynökségnek, nem sokkal azután, hogy Erdogan arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket.

„Jól tudjuk, hogy ezeknek a kampányoknak az elindítói azt állítják, hogy az iszlámot és a franciaországi muzulmánokat védik. Bölcsességre kérjük őket. Minden Franciaországot becsmérlő kampány kontraproduktív és megosztást eredményez” – tette hozzá Mohammed Moussaoui.

A 47 éves Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A csecsen tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

A brutális gyilkosság után Franciaország lecsap az iszlamista szervezetekre

Feloszlatják a palesztinbarát Cheikh Yassine közösséget is, mert a csoport „közvetlenül érintett” Samuel Paty tanár meggyilkolásában.