Macront fenyegetik a palesztinok, mert továbbra is kiáll a szólásszabadság mellett

Tegnap tüntetést szerveztek a francia elnök ellen Jaffában, és a Hamász is fenyegetésbe kezdett. Több arab üzletlánc bojkottot hirdetett a francia termékekkel szemben.

Közel 200 fő vonult szombaton Franciaország Izraelben működő külképviselete elé, hogy Emmanuel Macron ellen tüntessen, miután a francia elnök leszögezte, hogy hazája továbbra sem hajlandó betiltani azokat a karikatúrákat, amelyek Mohamedet ábrázolják.

A főként arabok lakta, tel-avivi Jaffa városnegyedben az esti muzulmán imaidőt követően gyűlt össze a dühös tömeg.

A The Times of Israel szerint egy tüntető Amin Bukhari „szélsőjobbos játszmával” vádolta Macront. „Mohamed próféta a legszentebb az iszlámban. Aki a megtámadja a becsületét, az egy egész népet támad meg” — fogalmazott.

Legutóbbi terror 

Mint ismert, Franciaországot nemrég ismét kegyetlen terrortámadás híre rendítette meg: egy francia tanárt azért végzett ki, majd fejezett le iszlamista gyilkosa a nyílt utcán Párizstól nem messze, mert Samuel Paty korábban a diákjainak Mohamedet ábrázoló karikatúrát mutatott, amikor a szólásszabadság témáját járta körbe egy tanóra alkalmával.

„Iszlamista horror” — Franciaország a brutálisan meggyilkolt tanárt gyászolja

A belügyminiszter szerint megvizsgálják, feloszlassák-e a muzulmán közösség egyes, erőszakot és gyűlöletet hirdető csoportjait.

Macron szerdán arról beszélt, hogy a tanárt azért fejezték le, mert az „iszlamisták meg akarják szerezni a jövőnket”.

„Nem fogjuk feladni a karikatúrákat” — jelentette ki az európai politikus, hozzátéve, hogy az „iszlamisták sosem fogják megkapni Franciaország jövőjét”.

Mások is fenyegetnek

Emmanuel Macron kijelentéseit a Gázai övezetet uraló Hamász is elítélte. „A vallások és próféták sértegetésének semmi köze a szólásszabadsághoz. Sokkal inkább a gyűlölet kultúráját erősíti” — szerepelt a szervezet közleményében, ami egyben bizonyos „következményekre” is figyelmeztetett.

Ezzel egyidejűleg az Iszlám Dzsihád nevű terrorcsoport is fenyegetést fogalmazott meg, azt állítva, hogy az iszlám és prófétáinak megsértése „átlépte a vörös vonalat” és ez nem tűrhető tovább.

Bojkottot hirdettek

Sajtóbeszámolók szerint az arab világban több helyen is bojkott indult a francia árucikkekkel szemben Macron kijelentései miatt. Állítólag több tucat kuvaiti üzlet is csatlakozott a kezdeményezéshez, és a közösségi médiában olyan fotók jelentek meg, amelyeken látható, ahogy az eladók francia sajtokat távolítanak el a pultokról.

Dohában pedig szombaton az Al Meera nevű katari üzletlánc dolgozói távolították el a francia készítésű dzsemeket és instant élesztőket a kínálatukból.

A Souq Al Baladi nevű üzletlánc pedig pénteki közleményében adta hírül, hogy szintén visszahívják a francia termékeket.

Büntethetővé teszik az internetes uszítást Franciaországban

A közszolgálatban dolgozók, így a tanárok védelmét is megerősítik annak érdekében, hogy büntethetők lehessen azok, akik nyomást próbálnak rájuk gyakorolni.