Újabb történelmi béke: Trump bejelentette az izraeli-szudáni viszony normalizálását

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban jelentette be a szudáni-izraeli kapcsolatok rendezését a több évtizedes ellenségeskedés után. Trump szerint még öt arab ország akar békét kötni a zsidó állammal. 

„Békét kötöttek” — fogalmazott Donald Trump a szudáni-izraeli viszony normalizálását bejelentve. A ceremónián részt vett Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója és Jared Kushner, az amerikai elnök közel-keleti ügyekben illetékes tanácsadója is.

Telefonon kapcsolódott be Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, valamint Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök, mindkettőjük szavait kihangosították.

A bejelentés előtt a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok leveszi Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, és erről Donald Trump értesítette a kongresszust is. Ezzel lényegében megszűnnek az afrikai ország ellen foganatosított szankciók is.

Donald Trump amerikai elnök. Utat mutat a Közel-Keleten. Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

Donald Trump közölte: „legalább öt másik arab ország is” arra készül, hogy békét kössön a zsidó állammal. Hozzáfűzte, hogy arra számít, Szaúd-Arábia is normalizálja viszonyát Izraellel.

Benjamin Netanjahu „nagyszerű fordulatnak” nevezte, hogy Szudán elismeri Izraelt, és köszönetet mondott Trump elnöknek a közvetítésért.

A Fehér Ház közös közleményt is kiadott.

„A vezetők egyetértenek a Szudán és Izrael közötti viszony rendezésében és abban, hogy véget vetnek a nemzeteik közötti háborús állapotnak” — olvasható a közleményben, amelyet Szudán és Izrael mellett az Egyesült Államok is aláírt.

Izrael augusztus óta az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel is normalizálta a kapcsoaltait. Az egyezmények értelmében az Emírségek és Bahrein is diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést is.

Washington elkötelezett Izrael katonai fölényének fenntartása mellett

Az amerikai védelmi miniszter szerint „fontos ismételten megerősíteni az országaink közötti különleges kapcsolatot”.