Szudán megfizet a terrorizmus támogatásáért

Az északkelet-afrikai nemzet Washington erős nyomására két hónap alatt a harmadik muszlim többségű országgá válhat, mely normalizálja az Izraellel fennálló kapcsolatait – számol be a Times of Israel.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy leveszi Szudánt a Külügyminisztérium által vezetett terrortámogató államok listájáról amiatt, hogy várhatóan Khartoum normalizálja kapcsolatait a zsidó állammal.

„Remek hír! Az új szudáni kormány igazi előrehaladást ért el, amikor beleegyezett, hogy 335 millió dollárt fizessen a terrorizmus amerikai áldozatainak és családtagjaiknak. Amint a pénzt átutalják, leveszem Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról. IGAZSÁG az amerikai nép számára és a NAGY lépés Szudánnak! ”

— tweetelte Trump.

Abdalla Hamdok azonnal válaszolt, szintén a Twitteren.

„Nagyon köszönöm, Trump elnök úr! Eljutottunk oda, hogy megszabaduljunk a kimúlt rendszer súlyos örökségétől”

— írta a szudáni politikus, aki Omar el-Besir szudáni elnök és 30 esztendeig tartó rendszerének 2019-ben történt bukása óta átmeneti kormány élén irányítja az országot.

Szudán tényleges vezetője, Abdel Fattah al-Burhan altábornagy pillanatokkal később követte a miniszterelnök példáját, kifejezve „mély elismerését” a Trump-adminisztráció felé, amely elismeri „a Szudánban bekövetkezett történelmi változást”.

Bár Trump nem tett említést Szudán döntéséről az Izraellel fennálló kapcsolatok normalizálására, de az Egyesült Államok hetek óta nyomást gyakorol Kartúmra, hogy tegye meg a lépést. Számos forrás szerint Washington eleve ahhoz a feltételhez kötötte a feketelistáról levételt, hogy az hivatalos kapcsolatokat alakítson ki a zsidó állammal.

Izrael és Szudán a New York Times által idézett két amerikai tisztviselő szerint napokon belül normalizálhatja a kapcsolatokat.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója szeptemberben számolt be először arról, hogy Washington és Kartúm megállapodástervezetről tárgyal, amelynek célja, hogy Szudán kárpótlást fizessen az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás áldozatainak és családtagjaiknak. A terrorakciók több, mint 200 halálos áldozatot követeltek.

A kártérítésről és annak összegéről egy amerikai bíróság döntött. A summát a kartúmi kormányzat egy alapba fizeti be majd. Pompeo külügyminiszter szeptemberben azt jelezte, hogy mindez nagy valószínűséggel még október vége előtt megtörténik.

Szudán 1993 óta volt az Egyesült Államokban a terrorizmust támogató államok listáján, s ez a gyakorlatban gazdasági szankciókat is jelentett.

A Besir-rendszer bukása után az amerikai kormányzat óvatosan nyitott Kartúm felé,

és Pompeo a szenátushoz intézett egyik tájékoztató levelében azt írta, hogy az Egyesült Államoknak „egyedülálló és széleskörű lehetőségei vannak” a szudáni átmeneti kormány támogatására.

John Prendergast, az afrikai háborús bűnösöket felkutató és korrupciós eseteket feltáró The Sentry (Az őrszem) nevű amerikai politikai szervezet vezetője hétfőn arra szólította fel az amerikai kongresszust, hogy fogadjon el törvényt „Szudán szuverén immunitásának helyreállítására, és vessen véget (Szudán) páriaállamként való kezelésének”.

Pompeo elégedett a szudáni demokratikus folyamatokkal

Szóba került az ország levétele a terrorizmust támogató országok listájáról is.

Szudán terrorizmust támogató tevékenysége az 1990-es évekig nyúlik vissza, amikor az ország rövid időre befogadta bin Ladent és más üldözött terroristákat. Szakértők azt is gondolták, hogy Szudán is csatornaként szolgált Irán számára, hogy fegyvereket szállítson palesztin terroristáknak a Gázai övezetben.

Szudánt jelenleg a nem igazán stabil átmeneti Szuverenitási Tanács irányítja, amelyet al-Burhan vezet, aki állítólag általában támogató az Izraellel történő kapcsolatfelvétel kérdésében, kollégája, Hamdok azonban kevésbé.

Al-Burhan a tervek szerint 2022-ben adja át a Szuverenitási Tanács irányítását Hamdoknak. De a normalizálódás kérdése éket ütött a két vezető között, al-Burhant pedig egyre inkább elkeserítette, hogy Hamdok azon az állásponton van, az átmeneti kormánynak nincs felhatalmazása az ilyen fajsúlyú döntések meghozatalára.

Az Egyesült Államok tisztviselői hetek óta Szudánt látták az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint követő legvalószínűbb országként, mely normalizálhatja a Jeruzsálemmel fenntartott kapcsolatokat. Szudán terrorlistán való részvétele – olyan országokkal, mint Irán, Észak-Korea és Szíria – megbénítja a az ország gazdaságát, és korlátozza az elszegényedett ország nemzetközi hitelekhez való hozzáférését.

Az USA-Szudán megállapodás részleteit nem hozták azonnal nyilvánosságra, de a The New York Times a múlt hónapban arról számolt be, hogy a szudáni tisztviselők 3–4 milliárd dolláros támogatást kértek az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásáért cserébe.