Örményország népirtásban való részvétellel vádolja Izraelt

Arayik Harutyunyan, a vitatott hovatartozású azerbajdzsáni Karabah régió örmény vezetője a múlt heti beszédében kijelentette, hogy Izrael „felelős a karabahi népirtásért”. Arayik Harutyunyan annak a több száz embernek halálára utalt, akik az elmúlt hetekben az örmény szeparatisták és azerbajdzsáni csapatok fegyveres összecsapásaiban vesztették életüket. A térség évtizedek óta konfliktussal sújtott.

Azerbajdzsán az izraeli fegyverek, köztük a legfejlettebb drónok egyik legnagyobb vásárlója. Állítólag ezeknek a fegyverek egy részét az örmény milíciák ellen vetették be.

Izraeli tisztviselők azt állítják, hogy nincs tudomásul arról, hogy Azerbajdzsán mire és hogyan használja a zsidó államtól vásárolt fegyvereket, azonban Harutyunyan október 11-én tartott sajtótájékoztatóján elutasította az ilyen jellegű elhatárolódást.

„Ezek cinikus kijelentések. Nyilván tudják, és továbbra is szállítják a fegyvereket. Izrael népe, mely maga is jól ismeri a népirtást, minden bizonnyal felelősséget étez ezért a mostaniért”

— mondta Harutyunyan a RIA Novosti egyik beszámolója szerint.

Izrael, mely szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn az ország olajfogyasztásának egyharmadát biztosító Azerbajdzsánnal, régóta bonyolult kapcsolatokat ápol Örményországgal, ami viszont október 2-án a fegyvereladások miatt visszahívta Izraelbe delegált nagykövetét, bár nem tett említést népirtásról. Más vélemények szerint

Örményország stratégiai okokból szándékosan próbálja eltúlozni Izrael és Azerbajdzsán közötti együttműködés jelentőségét a konfliktusban.

Hikmet Hajijev, az azeri elnök szárnysegédje szerint az azeri haditechnika zöme Oroszországból és Törökországból származik.

Elfogadhatatlan az erőszak és elrettentés alkalmazása a civilek ellen

— mondta George Deek, Izrael Azerbajdzsánba akkreditált nagykövete szombaton az örmény hadsereg nemrégiben bejelentett akcióira hivatkozva – jelentette a Trend azeri hírügynökség.

„Határozottan elítéljük a civil lakosság ellen irányuló agressziót. Mélységesen megindítanak a közelmúltbeli rakétákkal és más nehéz tüzérségi eszközökkel indított támadások Ganjában, Mingachevirben, Bardában, valamint Azerbajdzsán más városaiban. A tragédia kapcsán mélységes részvétemet fejezem ki, és mielőbbi gyógyulást kívánok a sérülteknek”

— mondta Deek.

Stratégiai partnerek: Izrael Azerbajdzsán mellett áll az örményekkel szemben

Egy nemrég megjelent izraeli elemzés szerint az azeri vezetés állítólag többször is hozzájárult ahhoz, hogy területéről indítson hadműveleteket Izrael.

A nagykövet leszögezte, hogy

Izrael szolidáris azeri szövetségesével, és felajánlotta, hogy humanitárius segítséget nyújt az országnak.

Néhány hónappal korábban Örményország elnöke, Armen Sarkissian mérföldkőnek számító látogatást tett Izraelben, ahol a nemzetek közötti kötelékekről beszélt, amelyeket a népirtás közös tapasztalatai fűznek szorosra.

Izrael és Örményország „fájdalmas és szomorú időkben osztozik közös történelmi tapasztalatban, milliók elpusztulásával a Holokausztban és az örmények elleni népirtásban

— mondta Sarkissian január 24-én Cholon városában tartott beszédében, utalva arra, hogy örmények százezreit ölték meg török ​​katonák az első világháború idején.

Izrael évtizedek óta nem hajlandó népirtásként elismerni a 20. század elején az örmények ellen elkövetett török tömegmészárlást, mert attól tart, hogy ez haragra lobbanthatja Törökországot,

mely az ország fontos kereskedelmi partnere.

2015-ben, az esemény 100. évfordulóján Reuven Rivlin izraeli elnök is „tömeggyilkosságként” hivatkozott a tragikus eseményekre.

Mindeközben több tucat izraeli indultak szombaton a jeruzsálemi Knesszethez, hogy tiltakozzanak Izrael Azerbajdzsánnal és Örményországgal folytatott konfliktusában tapasztalható részvétele ellen. Az örménybarát tüntetők hosszú, az örmény zászló színeit képviselő vörös, kék és sárga színű autókból álló konvojban tartottak Jeruzsálem felé.

Karabahi konfliktus: ki áll a kegyetlen kaukázusi háború hátterében?

Ha az azeriek valóban fel akarják szabadítani Karabahot, akkor azt tömegmészárlások és menenülthullám nélkül aligha tudják megvalósítani.