Elnémíthatják az amerikai elnökjelölteket

Trump többször megszakította Biden-t a kaotikusnak nevezhető első elnökjelölti vitán, egy adott pillanatban addig provokálta Biden-t, hogy az azt mondta: „Kussolnál már végre ember?” – számol be a The Jerusalem Post.

A Donald Trump elnök és a demokrata riválisa, Joe Biden közötti elnökjelölti vitában egy némító gomb is szerepet kap, amely lehetővé teszi minden jelölt számára a zavartalan megszólalást

— közölték hétfőn a szervezők azzal a céllal, hogy elkerüljék az első összecsapást megzavaró közbeszóláskat.

A Trump-kampány stábja kifogásainak adott hangot a változás miatt, de jelezte, hogy a republikánus jelölt természetesen részt vesz a csütörtök esti eseményen, amely az utolsó lehetőség, hogy főműsoridős közönséget érjen el a november 3-i választásokat megelőzően.

Az Elnöki Vitabizottság szerint a jelöltek mikrofonját a tennessee-i Nashville-ben zajló vitán elhallgattatják, hogy a másik két perces beszédet mondhasson minden 15 perces szegmens elején. Ezután mindkét mikrofont bekapcsolják, hogy lehetővé tegyék az oda-vissza reflektálást.

„Trump elnök elkötelezett amellett, hogy megütközzön Joe Bidennel, tekintet nélkül a bizottság elfogultságára és az utolsó pillanatbeli szabályváltozásaira, hogy előnyhöz juttassák preferált jelöltjüket”

— mondta Bill Stepien kampánymenedzser.

A Biden-kampánystáb egyelőre nem reagált az ötletre.

Már több mint 30 millió amerikai már leadta szavazatát, csökkentve Trump esélyét arra, hogy megforduljon a nagy közvéleménykutató intézetek által jósolt Biden győzelem.

A második elnökjelölti vitát két külön helyszínen rendezték, egyidőben sugározva a két beszélgetést, miután Trump elnök korábban elkapta a koronavírust és bár gyógyultnak nyilvánították, a Bizottság a vita online lebonyolítását javasolta, bár Trump ellenezte ezt a megoldást.

„Ülsz egy számítógép mögött, és vitázol — ez nevetséges, aztán kivágnak, amikor csak akarnak”

— mondta Trump a Fox Business október 8-i interjújában.

Külön-külön vitázott Donald Trump és Joe Biden

A felmérések szerint a demokrata elnökjelölt országosan jelentős előnnyel bír, de elemzők rámutatnak: a republikánus elnök még okozhat meglepetéseket.

Korábban Trump kampánystábja elégedetlen volt a csütörtökre meghirdetett vita témáival, azzal érvelve, hogy inkább a külpolitikára kell összpontosítania, és azt állította, hogy a szervezők Biden felé hajlanak.

„Részt veszek ugyan, de nagyon igazságtalan, hogy témát változtattak, és nagyon igazságtalan, hogy megint elfogult műsorvezető vezeti a vitát”

— mondta Trump az Air Force One fedélzetén tartózkodó újságíróknak, amikor visszatért Washingtonba arizonai kampánykörútjáról.

A vitát Kristen Welker, az NBC News riportere vezeti majd.

Biden kampánya szerint mindkét fél korábban megállapodott abban, hogy a moderátorok választhatják a témákat. Azt állította, hogy Trump el akarja kerülni a koronavírus-járvány kezelésének kérdését, mely felmérések szerint a szavazók számára jelenleg a legfontosabb kérdés.

„Szokás szerint az elnököt jobban foglalkoztatják a vita szabályai, mintsem a válság kezelése”

— mondta TJ Ducklo, a Biden szóvivője.

A Floridai Egyetem választási projektje szerint a szavazatukat már leadó amerikaiak száma hétfőn elérte a 30,2 milliót. Ez a szám a 2016-os választásokon leadott összes szavazat több mint egyötöde.

A korai szavazás a héten valószínűleg felgyorsul, mivel több állam nyit szavazási központokat azok számára, akik el akarják kerülni az esetleges koronavírus-kitettséget a zsúfolt választási szavazóhelyiségekben.

Floridában már több mint 2,5 millióan szavaztak levélben. A múlt héten közzétett Reuters / Ipsos közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Trump és Biden fej-fej mellett állnak e döntő fontosságú államban.

Hogyan lettem liberális demokratából Trump-szavazó?

Amerikában élő magyar bevándorló olvasónk, Mandler Gábor elmondja, miért váltott négy éve a demokratákról a republikánus jelöltre.