Illegális iskolanyitások Izraelben: „Nem fogadhatjuk el az anarchiát!”

A kormányzati fenyegetések és a kiosztott bírságok ellenére az oktatás hétfőn is folyt az ultraortodoxok intézményeiben.

Beni Ganz védelmi miniszter a Kék-Fehér párt frakcióülésen foglalkozott a COVID-19 irányelvek megsértésével a haredi lakosság részéről — írja az Új Kelet online.

„Meg kell vizsgálnunk, hogyan járjunk el azokkal szemben, akik szándékosan megszegik az állam döntéseit” – idézte Ganz szavait a lap. A miniszter az oktatási intézmények illegális megnyitására utalt a háredik (ultraortodoxok) részéről.

„A haredi lakosság, a Tóra-tanulmányok és a közösség intézményei fontosak, és soha nem lennék elutasító velük szemben. De a törvényt mindenkire egyformán kell alkalmazni. Nem fogadhatjuk el az anarchia állapotát” – mondta Ganz.

Mint arról mi is beszámoltunk, a hat és tizenhárom év közötti fiúk számára több haredi intézményben újraindult az oktatás, annak ellenére, hogy az érvényben lévő koronavírus-rendeletek ezt tiltják. Mose Gafni képviselő vasárnap egyértelművé tette pártja álláspontját: követni fogják spirituális vezetőjük, Chaim Kanievsky rabbi utasításait, aki elrendelte az általános iskolák megnyitását a jesiva korosztály alatti fiúk számára.

Koronavírus-fordulat: vasárnaptól lazítás jöhet Izraelben

Úgy tűnik, hétvégén valamelyest visszatérhet az élet a közterekre. A Siratófal mellett több szenthely is újra látogatható lesz.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök többször arra kérte az ultraortodox lakosságot és vezetőiket, hogy tartsák be a kormány rendeleteit, az egészségügyi miniszter pedig azzal fenyegetett, hogy megszünteti az illegálisan megnyitott iskolák anyagi támogatását, sőt akár be is vonhatja az intézmények engedélyeit.

A fenyegetések és a kiosztott bírságok ellenére az oktatás hétfőn is folyt ezekben az intézményekben.

A kormány részéről Ronni Numa nyugdíjazott vezérőrnagy, aki a háredik vírussal való harcát irányítja, vasárnap este kiadott nyilatkozatában közölte: „A fertőzés mértékének csökkenése ellenére fontos kategorikusan hangsúlyozni, hogy a hat évnél idősebb diákok számára nem szabad újra folytatni az oktatást. Azok az intézmények, amelyek megsértik az irányelveket és  illegálisan működnek, azt kockáztatják, hogy közigazgatási vagy büntetőeljárást indítanak ellenük, az engedélyeik visszavonása és költségvetési támogatásuk megszüntetése mellett”.

Az izraeli magyar lap azt is megjegyzi: Roni Gamzu koronavírus-projektmenedzser vasárnap  belső megbeszéléseken figyelmeztetett, hogy az iskolák megnyitása tönkreteszi a lakosság bizalmát a zárlatból való körültekintő kilépés folyamatában.

Iskolaháború Izraelben: az ultraortodoxok egy része immunis a kormányrendeletekre

Netanjahu miniszterelnök kifejezetten kérte a haredi lakosságot, hogy tartsa be az egészségügyi minisztérium irányelveit.