Iskolaháború Izraelben: az ultraortodoxok egy része immunis a kormányrendeletekre

Bár az érvényben lévő koronavírus-rendeletek ezt tiltják, a hat és tizenhárom év közötti fiúk számára több haredi (ultraortodox) intézményben újraindult az oktatás. Mose Gafni, az egyik haredi képviselő egyértelművé tette: követni fogják spirituális vezetőjük, Chaim Kanievsky rabbi utasításait, aki elrendelte az általános iskolák megnyitását a jesiva kor alatti fiúk számára.

A 92 éves Kanievsky rabbi egyébként maga is megfertőződött a koronavírussal — írja az Új Kelet online.

A múlt héten vezető haredi rabbik és közösségi vezetők találkoztak a kormány képviselőivel, köztük Roni Gamzu koronavírus-projektmenedzserrel és Ronni Numa nyugdíjazott vezérőrnaggyal, aki a haredi szektor vírussal való harcát irányítja. Haredi források szerint azonban a koronavírus-kabinet Kék-Fehér tagjai elutasították a több találkozó eredményeként készített kerettervet, néhány nappal később pedig Kanievsky rabbi elrendelte a Tóra-tanulás folytatását a fiúk számára – olvasható az izraeli magyar lapban.

A döntés következtében megnyitották a litván haredi szektor iskoláinak többségét, politikai vihart kavarva.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte a haredi lakosságot, hogy tartsa be az egészségügyi minisztérium irányelveit és a még mindig érvényben lévő zárlati korlátozásokat, valamint ismét hangsúlyozta, a második zárlat feloldása az elsőhöz képest lassabb és fokozatos lesz.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter pedig azzal fenyegetett, hogy megszünteti az illegálisan megnyitott iskolák anyagi támogatását, sőt akár be is vonhatja az intézmények engedélyeit.

Koronavírus-fordulat: vasárnaptól lazítás jöhet Izraelben

Úgy tűnik, hétvégén valamelyest visszatérhet az élet a közterekre. A Siratófal mellett több szenthely is újra látogatható lesz.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, „súlyos bírságra” számíthatnak azok az iskolák, amelyek a COVID-19 terjedésének visszaszorítását célzó zárlati intézkedések ellenére ismét megnyitnak. „Emlékeznünk kell egy egyszerű szabályra. Aki helytelenül cselekszik, veszélyezteti önmagát, de nem kell példáként szolgálnia másoknak” — idézi a magyar lap az izraeli miniszter szavait.

A kormány az óvodák és a napközik számára több hét zárlat után engedélyezte, hogy vasárnaptól újból megnyithassanak, de az összes többi oktatási intézményt zárva hagyta. Ennek ellenére tegnap több száz ultraortodox iskola nyitott meg, nyíltan szembeszállva a kormányzati rendeletekkel, beleértve a legmagasabb fertőzöttségű „vörös” területeket is.

„A vörös városokban addig marad a kordon, amíg nem csökken a morbiditási adatuk, és válnak zöld városokká. Felszólítom a haredi nyilvánosságot, hogy tartsa be az irányelveket. Sokan betartják őket, de van egy jelentős közönség is, amely nem. Arra kérlek titeket, mindannyiotokat, hogy tartsátok be a szabályokat; életet mentenek. Együtt képesek leszünk feloldani a zárlatot, és ti is zöld város lakosai lesztek” — ígérte a miniszterelnök.

Vasárnap a rendőrség látogatast tett számos iskolában a haredi többségű városokban, Eladban és Modi’in Illitben, bírságokat szabva ki az igazgatóknak, és többeknek elrendelte, hogy jelentkezzenek a rendőrségen kihallgatás céljából — írja az Új Kelet online.

Az askenázi Jahadut Hatora képviselője, Mose Gafni beszélt a miniszterelnökkel az ügyben, és tisztázta, hogy pártja be kívánja tartani Kanievsky rabbi utasítását, akit széles körben a litván haredi zsidóság vezetőjeként tartanak számon.

Az izraeli magyar lap idézi Gafni irodájának nyilatkozatát, amely szerint a képviselő Netanjahuval folytatott beszélgetésének egyik eredménye az volt, hogy sikerült elérni a kérdés felülvizsgálatát, a kormány állítólag készen áll új irányelvek kidolgozására, beleértve az osztályok kisebb egységekre bontását és nagyobb terek használatát az elhelyezésükhöz, és betartva a társadalmi távolságtartásra vonatkozó iránymutatásokat. Erre megoldást kínál a lányok tantermeinek használata, mivel a haredi lányok egyelőre nem folytathatják a tanulmányaikat.

A 12-es csatorna esti riportja szerint egyébként Roni Gamzu koronavírus-projektmenedzser három tanácsadója felmondással fenyegetett, miután több száz ultraortodox iskola nyílt meg vasárnap illegálisan országszerte.

Az Új Kelet teljes cikkét itt olvashatja el.

Vége a zárlatnak, strandolhatnak és tüntethetnek az izraeliek

A nyitás következő fázisait csak akkor kezdik meg, ha a fertőzési ráta az előre kijelölt számra esett vissza.