Koronavírus-fordulat: vasárnaptól lazítás jöhet Izraelben

Úgy tűnik, hétvégén valamelyest visszatérhet az élet a közterekre. A Siratófal mellett több szenthely is újra látogatható lesz.

Csaknem ötórás kabinetülését követően az izraeli kormány csütörtök délután bejelentette, hogy lazítások várhatóak a koronavírus miatt korábban meghozott óvintézkedések kapcsán.

A The Jerusalem Post értesülése szerint a kormány kész arra, hogy feloldja az otthonoktól számított egy kilométeres utazási korlátozást, valamint újra megnyílhatnak a nemzeti parkok, a tengerparti részek és az óvodák. Azokban az üzletekben is folytatódhat a munka, ahol nem szolgálnak ki személyesen vevőket, továbbá az éttermek is fogadhatják vendégeiket, ha elvitelre kérik az ételeket.

Emellett a Siratófal, a Templom-hegy és a Szent Sír Templom is újra látogatható lesz. Szabadtéren 20 fős gyülekezeteket engedélyeznek, míg zárt térben legfeljebb 10 fő gyűlhet össze.

A szigorú szabályozások módosítása várható volt, miután Ronni Gamzu professzor egy csütörtöki rádióadásban már arról beszélt, hogy a COVID-19 vírus elleni harcban sikereket ért el Izrael. A szakemberek naponta minimum 30 ezer tesztet végeznek a lakosság körében, és a napi új fertőzöttek száma visszaszorult 2 ezer fő alá.

Vírushelyzet Izraelben: meghosszabbított zárlat, javuló adatok, jogsértő miniszter

Feloldották a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást.

A türelem elfogyott

A korlátozások lazítását megelőzően többen heves demonstrációba kezdtek a kormány által bevezetett döntésekkel szemben. Tel-Avivban például több bolttulajdonos saját árujának elégetésével tüntetett a rendeletek ellen, amelyek miatt komoly pénzügyi válságba sodródtak.

Az Új Kelet online pedig felidézi: pár nappal ezelőtt egy tel-avivi cipőbolt tulajdonos bezárta üzletét, majd az utcára dobálta az áruját, hogy az emberek ingyen elvigyék. Az esetről készült videó futótűzként terjedt az interneten, mint a bolttulajdonosok kétségbeesésének jele.

איתי בלומנטל Itay Blumental on Twitter: „התקבל בוואטפ: בעל חנות נעלים ברחוב אלנבי הרים ידיים והחליט לסגור את העסק כשהוא משליך נעליים בחינם לעוברים ושבים. אלו החיים עצמם, מייאש@ynetalerts pic.twitter.com/1lO21EQm17 / Twitter”

התקבל בוואטפ: בעל חנות נעלים ברחוב אלנבי הרים ידיים והחליט לסגור את העסק כשהוא משליך נעליים בחינם לעוברים ושבים. אלו החיים עצמם, מייאש@ynetalerts pic.twitter.com/1lO21EQm17