Tovább PC-kozmetikázzák a Walt Disney-klasszikusokat

Tovább gyűrűzik a politikai korrektség forradalma a kultúrában. A Dumbo, a Pán Péter és a Dzsungel könyve is új magyarázó szöveggel érhető csak el a Disney+ mozicsatornán. 

Rasszistának, illetve előítéletesnek vélt tartalmakhoz mostantól új, szofisztikáltabb vizuális kisokost mellékelnek a mozicsatorna felelősei, ezzel próbálva felvilágosítani a nézőket múltbéli és jelenlegi társadalmi kérdésekről — írja a BBC.

A Disney vállalatcsoport elődjei a XX. század legnépszerűbb gyermekfilmjeit és rajzfilmjeit állították elő. A sikercég már tavaly elkezdte azt a felvilágosító misszióját, amely szerintük kontextusba helyezi a régi tartalmakat az új fogyasztói normáknak megfelelően.

Egy kóser Disney-figura, politikailag is biztonságos buborékban

Akkor még a filmek alatt megjelenő figyelemfelhívó szövegben csak úgy fogalmaztak, hogy az eredeti formájában vetített produkció esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat. A napokban megjelenő új szövegben viszont már azt írják:

„Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok”

A Macskarisztokraták című rajzfilmnél például azért is olvasható a felirat, mert a cég nem tartja etikusnak „sárga arcúnak” ábrázolni a macskákat, akik fapálcikákkal zongoráznak — arra utalva ezzel, hogy talán káros és/vagy bántó az ázsiai vonal karikírozása.

Az sem ment át a szűrön, hogy Pán Péter kalandjának résztvevői közül egyeseket „rasszista” módon „rézbőrűeknek” neveznek

— olvasható a BBC hírei között.

A Disney+ csatorna vezetői szerint ahelyett, hogy eltávolították volna a filmeket a programból, „inkább tudomásul akarják venni azok káros hatásait, tanulni akarnak belőle és párbeszédet kezdeni egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében”.

Megérkezett Hanukára a Disney első zsidó hercegnője

A szefárd epizódszereplő felbukkanása a stúdió kései bocsánatkérése lehet a néhai vállalatalapító közismerten antiszemita attitűdjéért.