A Jobbik üdvözli Heisler András nyilatkozatát

Orbán Viktort vádolja antiszemitizmus szításával a Jobbik egy, az Index szerkesztőségébe eljuttatott közleményben.

A Jobbik közleményt juttatott el az Index szerkesztőségéhez, amelyben – miután üdvözölték Heisler András tegnap megjelent, és a lapunk által ismertetett nyilatkozatát – így fogalmaznak:

„Elfogadhatatlannak tartjuk azonban, hogy Orbán Viktor kicsinyes és pitiáner politikai érdekei miatt – a vészkorszakot megelőző időket idézve – egy vallási közösség vezetőjét bűnbakként megbélyegezve vonja felelősségre egy tőle teljesen független politikai jelöltállítással kapcsolatban. Innen már csak egy lépés az üldözés és üldöztetés. Szánalmasan átlátszónak, ugyanakkor rendkívül veszélyesnek tartjuk azt az alattomos képmutatást, amellyel a Fidesz elnöke a hibáztatott személy megbélyegzésének machinációjába belecsempészi a magyarországi antiszemitizmus szándékos gerjesztését a kormánypártok hívei felé a köz- és a kormánymédia totális támogatásával”.

Amint arról a Neokohn is hírt adott, a Mandiner a kormányfőhöz közeli körökből úgy értesült, hogy Orbán Viktor „gyengének és határozatlannak” tartja Heisler András Bíró-ügyben tanúsított fellépését, és őt tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson.

 A Mandineren publikált cikk megjelenését követően a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben leszögezték: „A szervezet megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy az antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelölt „a választók bölcsességének köszönhetően” nem jutott be a Magyar Országgyűlésbe”

A Jobbik mostani, az Index szerkesztőségébe eljuttatott közleményében ennek kapcsán ezt írják:

„Heisler elnök úr mai közleményében foglaltakat korrektnek tartjuk. Példaértékű, hogy a Mazsihisz vallási szervezetként tiszteletben tartja a hívek sokszínű pártpreferenciáját. Bíró László a múltban vállalhatatlan kijelentéseket tett, amelyekért bocsánatot kért. Ezt a bocsánatkérést mindenkinek joga van elfogadni vagy nem elfogadni, az ellenzéki pártok vezetői ezt a bocsánatkérést elfogadták. Reméljük, hogy eljutott elnök úrhoz pártunk közelmúltban elfogadott Elvi Nyilatkozata, amelyben foglalt alapelveket tartjuk pártunk és közösségünk tagjai számára irányadónak. Ahogy azt e deklarációnkban megfogalmaztuk, a néppárti Jobbik elutasítja a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltést és a szélsőséges politikai eszméket”.

Az index.hu írását itt olvashatják el.

A Mazsihisz örül, hogy elbukott az antiszemita borsodi jelölt

A szervezet megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy Bíró László „a választók bölcsességének köszönhetően” nem jutott be a parlamentbe.