A Mazsihisz örül, hogy elbukott az antiszemita borsodi jelölt

A szervezet megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy az antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelölt „a választók bölcsességének köszönhetően” nem jutott be a Magyar Országgyűlésbe” – írja a Heisler András által jegyzett közlemény.

„Szövetségünkön belül egyértelmű konszenzus van arról, hogy pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékességünk. Különösen kampányidőszakokban fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon bennünket politikai céljaira használni” — írja MTI-nek eljuttatott közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

„Természetes módon párbeszédre törekszünk a magyar közélet szereplőivel – kormánypártiakkal és ellenzékiekkel egyaránt. Ez mindannyiunk érdeke. Azonban a Jobbikkal – annak vállalhatatlan múltja miatt – deklaráltan nincs kapcsolatunk és ezen a helyzeten nem is tervezünk változtatni. Ezt számtalan alkalommal kinyilvánítottuk” — hangsúlyozza a szervezet, emlékeztetve arra, hogy „a Magyar Nemzet szeptember 23-án megjelent cikke nyomán több sajtótermék is átvette hírt, miszerint „Heisler András után több más zsidó vezető is éles kritikával illette a jobbikos Bíró Lászlót, a baloldal közös képviselőjelöltjét annak antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt”.

„A kampány lezárultával kijelentjük: megkönnyebbüléssel vettük tudomásul, hogy antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelöltjük a választók bölcsességének köszönhetően nem jutott be a Magyar Országgyűlésbe, ahol egyetlen ilyen nézeteket valló képviselőnek sincs helye.”

A Heisler András Mazsihisz-elnök által jegyzett közlemény hangsúlyozza: „Magyarországon – európai viszonylatban különösen – biztonságban él a zsidó közösség. Intézményeit nem érik fizikai támadások, közösségünk tagjai biztonságban érezhetik magukat, hitéletüket szabadon gyakorolhatják.”

A közleményben idézett Magyar Nemzet-cikk arról szól, hogy a Mazsihisz és az EMIH vezetői is egyértelműen leszögezték: antiszemita, rasszista politikusnak nem lehet helye a törvényhozásban.

Mint arról hírt adtunk, a Mandiner a kormányfőhöz közeli körökből úgy értesült, hogy Orbán Viktor „gyengének és határozatlannak” tartja Heisler András Bíró-ügyben tanúsított fellépését, és őt tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson.

Orbán a Mazsihisz elnökét hibáztatja, amiért az ellenzék antiszemita jelöltet indított

A miniszterelnök állítólag gyengének és határozatlannak tartja Heisler András Bíró-ügyben tanúsított fellépését.