Újabb előrelépés: Izrael kormánya jóváhagyta az Emírségekkel kötött megállapodást

Az új nemzetközi egyezmény törvénybe iktatását azonban még a Knesszetnek is meg kell szavaznia.

Az izraeli kormány hétfőn jóváhagyta az Egyesült Arab Emírségekkel született egyezményt a két ország kapcsolatának normalizálásáról, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök hamarosan találkozni fog az abu-dzabi trónörökössel — közölte a Ynetnews hétfőn az MTI szerint.

A kormány egyhangúlag fogadta el az Emírségekkel és Bahreinnel megszületett — szeptember közepén Washingtonban aláírt megállapodást –, de az izraeli törvények szerint még a Knesszetben, a törvényhozásban is meg kell szavazni az új nemzetközi egyezmény törvénybe iktatását. A The Jerusalem Post szerint erre csütörtökön kerülhet sor.

Hamarosan meg is érkezik az első delegáció

Netanjahu elmondása szerint telefonbeszélgetésben állapodott meg találkozójukról Mohamed Bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek tényleges vezetőjével, akivel kölcsönösen meghívták egymást hazájukba.

Jövő hétfőn és szerdán várhatóan már Tel-Avivba is érkezik az Emírségek két küldöttsége — valószínűleg az abu-dzabi pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter vezetésével, akik Izraelben miniszterelnöki és a külügyminisztériumi találkozókon segítik elő a két ország kapcsolatfelvételét.

محمد بن زايد on Twitter: „During a phone call with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, we discussed strengthening bilateral ties and examined prospects for peace and the need for stability, cooperation and development in the region. / Twitter”

During a phone call with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, we discussed strengthening bilateral ties and examined prospects for peace and the need for stability, cooperation and development in the region.

Biztonsági kérdések

Az Izrael és a két Öböl-menti ország között létrejött egyezmények értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést is.

A kormányülésen Netanjahu hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni harcban is összefogás várható az országok között.

Majd Beni Ganz védelmi miniszter azt ígérte, hogy a megállapodás mellett védeni fogják Izrael biztonsági érdekeit is — utalva az amerikai F-35-ös fejlett vadászgépek eladására az Emírségeknek, ami az izraeli média szerint része volt a békeegyezménynek.

Korábban a Szuverenitás Mozgalom komoly aggályainak is hangot adott az ügylet kapcsán, majd arra kérték az izraeli döntéshozókat, hogy megfontolt döntéseket hozzanak az Ábrahám-egyezményként is emlegetett terv körül.

Az izraeli szervezet az egyezmény hosszútávú következményeit hangsúlyozta, és az F-35-ös vadászgépek mellett a Templom-hegy státusza, valamint a Júdea és Szamária területeihez kapcsolódó annektálási tervek felfüggesztése miatt is átlátható tárgyalásokat követeltek.

Volt szaúdi hírszerzési vezető: „a palesztinok rossz lóra tettek”

A herceg kritizálta a palesztin vezetést, amiért ellenezte néhány Öböl-beli állam döntését az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáról.