Volt szaúdi hírszerzési vezető: „a palesztinok rossz lóra tettek”

Az egykori szaúdi hírszerzési vezető az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közt kötött megállapodásról beszélt, és a palesztin vezetéssel szemben fogalmazott meg éles kritikát: „Van valami, ami az egymást követő palesztin vezetésekben történelmileg közös: mindig a rossz lóra tettek, és ennek most fizetik meg az árát” – írja a The Jerusalem Post.

Szaúd-Arábia egykori hírszerzési vezetője és nagykövete, Bandar bin Sultan bin Abdulaziz herceg kritizálta a palesztin vezetést, amiért ellenezte néhány Öböl-beli állam döntését az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáról.

A herceg a szaúdi tulajdonban lévő Al Arabiya televíziónak adott interjújában a palesztin hatóságok kritikáját „bűnnek” és „elítélendő beszédnek” nevezte.

„A palesztin ügy magasztos ugyan, de szószólói kudarcosnak, az izraeliek ügye, bár igazságtalan, szószólói mégis sikeresnek bizonyultak. Ez jól összefoglalja az elmúlt 70-75 év eseményeit” – mondta a szaúdi hírszerzés egykori vezetője.

Az Egyesült Arab Emírségek augusztusban történelmi megállapodást kötött Izraellel a kapcsolatok normalizálásáról, szeptemberben pedig a szoros szaúdi szövetséges Bahrein is követte példáját.

Már az arabok is elfordultak a palesztinoktól: eldugultak a pénzforrások

Meglehet, a pandémia is közrejátszott benne, de talán a normalizálódó arab-izraeli kapcsolatok miatt is egyre kevesebb arab állam dotálja a palesztinokat.

A palesztinok attól tartanak, hogy a lépés meggyengíti a régóta fennálló pánarab egyensúlyt – az úgynevezett Arab Béke Kezdeményezést -, amely Izrael kivonulását szorgalmazza a „megszállt területekről”, és a palesztin államiság elfogadását követeli az arab államokkal való normális kapcsolatok fejében.

Mahmúd Abbász elnök közölte, a palesztin vezetés az Egyesült Arab Emírségek lépését „árulásnak” tekinti.

Szaúd-Arábia, az iszlám születésének és legszentebb helyeinek országa, nem kommentálta közvetlenül a normalizációs megállapodásokat, de kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett az Arab Béke Kezdeményezés alapján létrejövő béke mellett.

Bandar herceg megjegyezte, az egymást követő szaúdi királyok évtizedek óta támogatják a palesztin ügyet, és a palesztin népnek emlékeznie kell arra, hogy a királyság mindig ott állt mellettük.

„Ez a silány szintű diskurzus nem az, amit elvárunk azoktól a tisztviselőktől, akik globális támogatást kívánnak elérni ügyükhöz” – mondta Abbász kijelentésére reagálva.

Noha Szaúd-Arábia várhatóan egyhamar nem követi Öböl-beli szövetségeseinek példáját, szakértők és diplomaták úgy vélik, a királyság megkezdte az Izraellel kapcsolatos közbeszéd megváltoztatását. Bandar herceg lánya, Reema hercegnő a jelenlegi szaúdi nagykövet az Egyesült Államokban.

Béke Izraellel: igazi paradigmaváltás zajlik a szemeink előtt?

Egyre több arab állam ismeri fel, hogy a palesztin ügy nem lehet örökre szóló akadálya saját érdekeik érvényesítésének – írja Seth J. Frantzman a Jerusalem Post hasábjain.