Irán nukleáris vezetője is koronavírusos lett

Mindeközben Irán az eddigi legmagasabb napi halálozási számról adott hírt. 

Az atomenergia-ügyekért felelős vezető is egyike azoknak a magas rangú iráni tisztségviselőknek, akiknek pozitív lett a COVID-19 tesztjük — közölte a Tasnim című lap vasárnapi írására hivatkozva a Ynetnews.

A perzsa média szerint Ali Akbar Szalehinál — aki egyben Irán alelnöki pozícióját is viseli — múlt hét előtt azonosították a vírust. Azóta karanténban van, állítólag viszonylag  kedvező egészségügyi állapotban.

A Tasnim hírközlése szerint az ország pénzügyekért felelős alelnöke, Mohammad Bagher Nobakht is megfertőződött a koronavírussal.

Mindeközben Irán vasárnap az eddigi legmagasabb napi halálozási számról adott hírt, amikor 251 áldozatról számoltak be.

Sima Sadat Lari egészségügyi szóvivő bejelentése szerint eddig hivatalosan 28 544 halálos esetet regisztráltak hazájában. Noha szakértők szerint a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, ez is arra utal, hogy továbbra is Irán a koronavírus által legjobban sújtott ország a közel-keleti régióban.

A hivatalos közlemények szerint 500 075 fertőzöttet tartanak nyilván, és közülük megközelítőleg 4 500 beteg állapota súlyos.

Légi közlekedési megállapodás Izrael és Jordánia között

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein felől érkező repülőgépek mostantól átrepülhetnek az izraeli légtéren.

Ezzel egyidejűleg a perzsa államot súlyos pénzügyi nehézségek is érték a közelmúltban.
Vasárnap az iráni riál új történelmi mélypontra süllyedt, miután az Amerikai Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Teherán ellen. A csütörtöki intézkedések 18 iráni bankot vettek célkeresztbe, még nagyobb nyomást helyezve a perzsa pénzügyi szektorra.