New York-iak a Nekohnnak: nem igaz, hogy a vallásos zsidók felelőtlenek

A Neokohn munkatársa

Érzéketlenséggel és elfogultsággal vádolják amerikai zsidók Andrew Cuomo New York-i kormányzót, aki szerintük alkotmányellenesen korlátozza jogaikat. Az ünnepek alatti helyzetről helyi lakosok nyilatkoztak.

„Business as usual” — vagyis minden megy tovább a megszokott módon

— mondták lapunknak telefonon többen is abból a brooklyni negyedből, Borough Parkból amelyik az ortodox zsidóság egyik frekventált lakóhelye New Yorkban. Ez egy olyan környék, amely New York egészségügyi hivatala szerint koronavírus-fertőzés szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb gócpontja a városnak.

„Business as usual” — fogalmazott Sarah is, aki eladóként és titkárnőként dolgozik a Hungarian Kosher Cuisine nevezetű étteremben. Telefonos interjúnkban azt mondta, hogy semmilyen változást nem tapasztal sem a lahkelyén, sem pedig az étterem forgalmában. „Hála Istennek, továbbra is nagy a kereslet az ételeink iránt” — tette hozzá.

„Ugyanannyi ember jön be hozzánk, szerencsére a forgalmunk is a szokásos. Nyilván az más, hogy mostanában sokan maszkban jönnek be, én biztonságban érzem magam most is” — mondta Sarah azzal kapcsolatban, hogy pár nappal ezelőtt az éttermüktől alig pár utcányira zajos és látványos tüntetés volt, amelyet elégedetlen ortodox zsidók szerveztek.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a városrész közösségei arra akarták felhívni a figyelmet, hogy nem értenek egyet New York vezetésének velük szemben megfogalmazott éles kritikáival és azokkal az intézkedésekkel, amelyek szerintük jogtalanul irányulnak ellenük.

„Jewish lives matter”: polgári engedetlenséggel tiltakoznak a zsidók Brooklynban

A lezárások miatt dühösek az ortodox zsidók és Cuomo miatt is felháborodtak, aki szerintük úgy csinál, mintha egyedül a zsidók lennének felelősek a vírus terjedéséért. 

Az ortodox közösségek felháborítónak tartották, hogy Cuomo kormányzó egy konkrét vallási csoport (a vallásos zsidóság) kiemelésével illusztrálta a koronavírus elleni mozgósítását és az ezzel kapcsolatos szociális intézkedéseit. A keddi demonstráció előtt a zsidó vallási vezetők úgy vélték,

a kormányzó retorikája veszélyes és megosztó, azt a látszatot kelti, mintha a New York államban terjedő COVID-19-es esetek miatt egyedül az ortodox zsidók lennének a felelősek.

A szavakat és a tüntetést most újabb tettek követték: arról számol be az I24news hírportál, hogy az egyik brooklyni ortodox szervezet, az Agudath Israel of America hivatalosan is a bírósághoz fordult jogaik védemében. Szerintük ugyanis a kormányzó intézkedései korlátozzák alkotmányos jogaikat.

Az elmúlt napokban elrendelt iskolabezárások és az imaházak látogatásának szigorú korlátozásai — helyenkénti betiltása — lehetetlenné teszik az ortodox zsidóknak azt, hogy teljesítsék vallási, illetve állampolgári kötelezettségeiket — idézi a hírportál az ügyiratot.

A lap kitér arra is, hogy a római katolikusok brooklyni egyházkerülete hasonló okokból szintén beperelte Cuomót. 

„Nem hordok maszkot. Fiatal vagyok, egészséges. Itt minden olyan, mint máskor, nincs semmiféle szenzáció. Készülünk az ünnepekre. Aki akarja, persze felveheti a maszkot, de én úgy élek, ahogy akarok. Miért minket piszkálnak különben is? Mások gyülekezése miért nem téma?” — fogalmazott kissé ingerülten a szintén Borough Park-i Shomrei Shabbos Anshei Sfard közösség egyik tagja a Neokohnnak.

Moishe Nethal szavaival egyetért lapunk egyik legrégebbi amerikai követője, Mandler Gábor is, aki azt emelte ki, számára érthetetlen:

miért lehetséges az, hogy a Black Lives Matter és más szélsőbaloldali csoportosulások nyilvános tüntetéseit eddig még egy alkalommal sem marasztalta el New York demokrata városvezetése?

Eközben a zsidókat olyan színben tüntetik fel, mint akik a társadalom ellenségei és veszélyforrásai lehetnének — tette hozzá Mandler, aki családjával több évtizedes brooklyni élet után nemrég a nyugalmasabb New Jersey-be költözött.

„Mindenki hordja a maszkot körülöttünk. Az utcán tartottuk a Jom Kipurt is, vagy 15 család gyűlt össze, egy szomszédos rabbi a saját kertjéből fújta meg a sófárt. Meg lehet találni a módját az ünnep megtartásának, de azért ezek a hivatalos intézkedések cseppet sem tűnnek toleránsnak a haredi közösségekkel szemben” — mesélte Mandler.

New York polgármesterét, Bill de Blasiót is többen élesen bírálták, amiért a vallásos zsidó közösségek többszöri megszólítása mellett egy alkalommal sem tett említést a város több pontján is nagy tömegekben felvonuló Black Lives Matter tüntetőivel kapcsolatban — emlékeztet a The Algemeiner főszerkesztője egy vezércikkben, amely arra figyelmeztet, hogy mindez akár elő is segítheti az antiszemizmus erősödését.

Aaron Raskin rabbi

„Ezekben a napokban a hangulatot ünnepiként tudnám jellemezni, de kétségtelen, hogy a környék idősebb lakóiban ott van a szorongás, sőt a félelem is”

— mondta lapunknak Aaron Raksin, Brooklyn Heights elegáns, nem kifejezetten ortodox zsidók által lakott, mégis konzervatív Remsen utcai zsinagógájának rabbija. Szerinte a politikusok ezúttal kevésbé mutattak érzékenységet intézkedéseikkel és azok bejelentésének időzítése sem sikerült szerencsésre.

„Azok a rabbik, akiket én ismerek, és több tucatról beszélhetünk, mind-mind nyomatékosan felhívják a közösségek figyelmét a maszk viselésének szükségességére és más fontos egészségügyi alapszabályra is.

Nem igaz, hogy a vallásos zsidók és vezetőik felelőtlenek lennének”

— hangsúlyozta a rabbi, akinek az újévi ünnepségén, amelyet a zsinagóga előtti utcán, megfelelő egészségügyi keretek között rendeztek meg, több mint 200 ember vett részt. „Ez egy csoda volt, engem is meglepett, milyen erős az emberekben a vágy arra, hogy együtt ünnepeljünk”.

Raskin rabbi — akinek újévi üzenetét több mint százezren látták már a Youtube-on —  lapunknak arról is beszélt, hogy meggyőződése szerint a következő esztendő tele lesz boldogsággal és csodával, az egyik lesz például közülük a koronavírus elleni vakcina is.

A kormánybiztos az ultraortodox városokban fenntartaná a kijárási korlátozásokat

A fertőzöttek aránya csökkent a vallásos zsidók lakta településeken Izraelben, de még mindig magas.