„Jewish lives matter”: polgári engedetlenséggel tiltakoznak a zsidók Brooklynban

Lezárták a forgalom elől az egyik New York-i sugárutat a tiltakozók, akik szemetet is égettek az aszfalton – írja a New York Post. A bejelentett lezárások miatt dühösek az ortodoxok, és Cuomo miatt is felháborodtak, aki szerintük úgy csinál, mintha egyedül a zsidók lennének felelősek a vírus terjedéséért. 

Andrew Cuomo New York-i kormányzó már hétfőn magára haragította a vallásos zsidókat azzal, hogy egy 14 évvel ezelőtti fotóval illusztrálta az ortodox zsidók nagy létszámú összejöveteleit, miközben az tiltott a járvány miatt. A kormányzó azt állította, hogy a kép az elmúlt hetekben készült.

Kedd este már százak tiltakoztak az utcákon a városrészüket érintő, szigorú korlátozások miatt. Csak a legszükségesebb boltok lehetnek majd nyitva, minden mást, beleértve az iskolákat is, be kell zárni. A zsinagógák csak 25 százalékos kapacitással működhetnek.

A Borough Park, az ortodoxok egyik jellemző lakónegyede beleesik a leszigorúbb korlátozásokba. Heshy Tischler helyi aktivista keményen kritizálta Cuomo kormányzót és de Blasio polgármestert a lezárások miatt.

„Ezt úgy hívják, hogy polgári engedetlenség, visszavághatunk”

– kiabálta maszkját letépve.

„Ne engedjétek, hogy kínozzanak, vagy megijesszenek”

– tette hozzá.

Ultra-Orthodox Jewish Community Members Protest New COVID Restrictions

Members of the ultra-Orthodox community in New York City gathered on the streets late Tuesday to protest the new restrictions imposed on neighborhoods with a…

A lezárások legkésőbb pénteken lépnek életbe, és két hétig tartanak a tervek szerint.

A város egyik tanácsosa, Kalman Yeger is megjelent az utcai tüntetésen és azzal próbálta nyugtatni a tömeget, hogy a nem fogják korlátozni a vallásuk gyakorlását.

Később a tömeg egyre csak gyűlt, a 13-as sugárúton leállt az autóforgalom a tiltakozók miatt. A tüntetők kartont és egyéb szemetet égettek éjfél körül a 46. utca sarkánál, majd elzavarták a városi sheriff két helyettesét, akiket a helyszínre küldtek.

A tömeg a „Jewish lives matter” szlogent skandálta, utalva a Black Lives Matter mozgalomra és tüntetésekre.

Hajnali fél kettő körül a tűzoltók és rendőrök oltották el az égő szemetet.

Az ortodox közösség vezetői szerint nincs alátámasztva, hogy miért őket sújtják a legszigorúbb korlátozások. Felháborítónak tartják, hogy Cuomo kormányzó egy konkrét vallási csoportot kiemelésével tartotta meg beszédét. Ráadásul a fotók, amiker felhasznált, nem is most készültek, hanem 14 éve.

Zsidó vallási vezetők szerint a kormányzó nyelvezete veszélyes és megosztó, azt a látszatot kelti, mintha a New York államban terjedő COVID-19 esetek miatt egyedül az ortodox zsidók lennének a felelősek.

Haszid celeb segít megértetni az ortodoxokkal, hogy legyenek óvatosak

Iskolákat, üzleteket és imaházakat is bezárnak New Yorkban, ha nem csökken a vallásos zsidó közösségekben a koronavírusos megbetegedések száma.