Haszid celeb segít megértetni az ortodoxokkal, hogy legyenek óvatosak

Iskolákat, üzleteket és imaházakat is bezárnának New York város vezetői, ha nem csökken a vallásos zsidó közösségekben a koronavírusos megbetegedések magas száma. A washingtoni kormányzat Shulem Lemmer haszid celebet kérte fel, hogy segítsen elérni az ortodox zsidókat. 

Ahogy arról napok óta szólnak a hírek, New York több mint 10 milliós lakossága között az immáron második hullámban terjedő koronavírus-járvány minden ötödik fertőzöttje a város zsidó közösségeiből kerül ki. Most azt írja az Arutz Sheva, hogy

a város vezetése drasztikus, már-már kétségbeesett lépésekkel igyekszik változtatni ezen.

Patrick Gallahue, az önkormányzat egészségügyi osztályának szóvívője erről körlevélben küldött értesítést a sajtó munkatársainak. Ebben az is szerepel, hogy amennyiben jövő hétfőig nem lesz jele annak, hogy lassulna a fertőzés, a város nagyon szigorú intézkedéseket fog bevezetni.

Büntetést róhatnak ki azokra, akik nem viselnek szájmaszkot, betilthatják a 10 embernél nagyobb csoportok összejöveteleit, bezárhatják azokat a magániskolákat és magánóvodákat, amelyekben nem az előírásnak megfelelő módon zajlik a nevelés és oktatás, sőt, azonnali hatállyal boltokat is becsukhatnak. 

Berobbant a Covid-járvány a brooklyni haszid közösségekben

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma azokban a városrészekben, ahol főleg haszid zsidók laknak, a hatóságok aggódnak.

A tájékoztatás szerint folyamatos ellenőrzésekre kell számítani az egészségügyi hatóságok és a rendőri szervek részéről azokban az érintett közösségekben — a brooklyni Williamsburg és Borough Park területein, valamint a queens-i Midwood, Bensonhurst, Kew Gardens és Far Rockaway részein –, ahol eddig is jóval kevesebben hordták a szájmaszkot.

Több kerületben is mobil tesztlaborokat állítanak fel a lakosság gyorsabb kivizsgálása érdekében, azonban ez a módszer sok helyen bizonytalanságot ébreszthet. Erről ugyanis több vezető internetes platformokon próbálja lebeszélni a közössége tagjait. Ennek oka vélhetően az esetleges újabb pozitív teszteredmények miatti korlátozások megakadályozása lehet — emlékeztet a cikk.

A város ezzel együtt elszánt: jiddis és angol nyelvű digitális üzenetekkel, szórólapokkal és mobil hangosbemondókkal próbálja lakosait jobb belátásra téríteni.

Washington is lépett az ügy érdekében: a Trump-adminisztráció egy haszid celebritást kért fel arra, hogy próbálja meg tudatosítani a maga módszereivel azt, hogy a járvány miatt milyen kötelezettségek vonatkoznak a vallásos közöségek tagjaira is.

Shulem Lemmer az első olyan haszid énekes, akivel egy mainstream lemezkiadóvállalat kötött megállapodást legújabb albumának elkészítéséhez. A rabbi-művész a vállalt feladatáról saját közösségi oldalán számolt be.

Shulem on Twitter: „I was approached by the @HHSGov to help bring awareness of anything Covid-19 related to the Orthodox Jewish community & beyond. I will be interviewing Admiral Dr. Brett Giroir @HHS_ASH. Please reply below with any questions or concerns, and we will do our utmost to address them. / Twitter”

I was approached by the @HHSGov to help bring awareness of anything Covid-19 related to the Orthodox Jewish community & beyond. I will be interviewing Admiral Dr. Brett Giroir @HHS_ASH. Please reply below with any questions or concerns, and we will do our utmost to address them.

A város kilátásba helyezett drasztikus intézkedéseivel kapcsolatban olyanok véleményét is megkérdezték, akik jól ismerik az ortodox lakónegyedek sajátosságait. David Greenfield, aki korábban Borough Park kerületi képviselője volt az önkormányzatban, jelenleg pedig egy szociális szolgáltató cég vezetője, azt hangoztatta, hogy „nem szerencsés Jom Kipur előtt ilyen fenyegetésekkel előállni, ahelyett, hogy együtt dolgoznának a helyiekkel”.

Nem volt eddig semmilyen együttműködés, semmilyen jelentős kommunikáció a városi egészségügyi hatóságainak részéről

— fakadt ki Avi Greenstein, a Boro Park zsidó tanácsának tagja, aki szerint a város mostani üzenetével semmilyen formában nem fogják elérni azt, hogy az emberek nagyobb arányban teszteljék magukat a koronavírsra.