Berobbant a Covid-járvány a brooklyni haszid közösségekben

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma azokban a városrészekben, ahol főleg haszid zsidók laknak, a hatóságok aggódnak – írja a JTA.

Hat, főleg ortodox zsidók által lakott városrész Brooklynban és Queensben adja egész New York város új koronavírus-fertőzötteinek a 20 százalékát. A metropolisz egészségügyi tisztviselői komolyan aggódnak a meredek emelkedés miatt.

A számok a járvány második hullámának kezdetét jelzik New York ortodox közösségeiben, egy brutális tavaszt, és egy viszonylagosan nyugodt nyarat követően.

Az adatok megerősítik azt, amiről a helyi orvosok is beszámolnak, hogy a számok ugyanazokon a területeken emelkednek élesen, ahol ez márciusban és áprilisban is megtörtént.

Dr. Stuart Ditchek midwoodi orvos szerint 31 tesztből 9 lett pozitív legutóbb, ami csaknem 30 százalékos arány, szemben az 1,2 százalékos városi átlaggal.

Esküvők miatt nőhet a fertőzöttek száma New York ortodox zsidói körében

Az újonnan közzétett adatok szerint a megbetegedések aránya a zsidó közösségekben négyszerese az átlagnak.

Az orvos az új napi esetek exponenciális növekedését tapasztalja, mint az első hullám kezdetén, március közepén, Purim után.

„Olyan érzés, mint Purimkor, de még rosszabb, mert akkor még nem tudtunk tesztelni, ezért valójában nem is tudtuk, mi ellen harcolunk. Akkor csak éreztük, hogy jön, de most a saját szemünkkel látjuk nap mint nap a hógolyó-effektust”

– mondta az orvos.

A város egészségügyi hatóságai az augusztusban kezdődött emelkedés óta szorosan nyomon követik, hogy mi történik ezekben a negyedekben, ahol az ortodoxok élnek. Feltételezések szerint a nagylétszámú esküvők miatt is terjedhetett jobban a vírus, különösen a Borough Parkban és Williamsburgban.

Hiába kérték a hatóságok és maga a polgármester is a gyakori tesztelést és a maszkviselést, az esetek száma továbbra is emelkedik. Számos ortodox környéken megháromszorozódott, de legalábbis megkétszereződött az új napi esetek száma augusztushoz képest.

Nemcsak az esküvők, hanem a gyerektáborból hazaérkező fiatalok, és az iskolakezdés is közrejátszhatott az esetszámok emelkedésében.

Egyelőre a zsinagógák sem zártak be a nagy őszi ünnepekre, így a vírus terjedésének további gyorsulására számítanak a következő hetekben.

Ortodox zsidók pert indítanak Blasio és Cuomo ellen

A felperesek két katolikus pappal kiegészülve azzal vádolják a tisztviselőket, hogy „nyíltan kettős mércét” alkalmaznak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeletek végrehajtása során.