Ortodox zsidók pert indítanak Blasio és Cuomo ellen

A felperesek két katolikus pappal kiegészülve azzal vádolják a tisztviselőket, hogy „nyíltan kettős mércét” alkalmaznak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeletek végrehajtása során.

Három Brooklynból származó ortodox zsidó egyesítette erőit két katolikus pappal, hogy közösen indítsanak pert New York kormányzója, Andrew Cuomo és a New York-i polgármester, Bill de Blasio ellen, azzal vádolva őket, hogy „nyíltan kettős mércét” alkalmaznak, amikor akadályozzák a hitéletet, miközben a tüntetők a városban gyülekezhetnek.

A három vallásos zsidó, Elchanan Perr, Daniel Schonborn és Mayer Mayerfeld, valamint a két pap, Steven Soos és Nicholas Stamos június 10-én indítottak keresetet New York északi kerületében, miután a Black Lives Matter támogatói nagyszabású tüntetésekbe kezdtek. A felpereseket a Thomas More Egyesület képviseli abban a perben, amelyben Letitia James főügyészt Cuomoval és de Blasioval együtt azzal vádolják, hogy megsértették a felperesek vallás- és szólásszabadsághoz, illetve a tisztességes eljáráshoz fűződő jogát, hasonlóképpen a gyülekezési- és egyesülési szabadságukhoz kapcsolódó jogaik semmibevételéhez, mégpedig az Egyesült Államok alkotmányának első és tizennegyedik módosítása alapján.

De Blasiot a csoport külön kritizálja, számos dokumentált jogsértéssel alátámasztva a polgármester – az állításuk szerint – őket diszkriminatívan érintő joggyakorlatát. Hangsúlyozzák, hogy június 4-én de Blasio magas sem tartotta be a társadalmi távolságtartásra vonatkozó, és a gyülekezők számát tíz főben maximáló szabályokat, amikor a New York-i Cadman Plázában politikai tömeggyűlésen vett részt. Az eseményen a polgármester egyébként nem viselt maszkot.

Néhány nappal később, Williamsburgban, a rendőrség haszid gyerekek ellen járt el egy parkban a tízszemélyes korlátozás megsértése miatt.

A zsidó közösséget de Blasio már áprilisban kipécézte magának, amikor letartóztatással és büntetőeljárással fenyegette annak tagjait Chaim Mertz rabbi williamsburgi temetése után, amelyet a rendőrség feloszlatott.

„Azt üzenem a zsidó közösségnek, és minden más közösségnek, hogy nem lesz több figyelmeztetés”

– fogalmazott de Blasio Twitter üzenetében. „Kiadtam a rendőrségnek, hogy azonnal intézkedjenek vagy akár letartóztatásokat is hajtsanak végre, ha valahol nagy csoportban gyűlnek össze az emberek. Ez arról szól, hogy megállítsuk a betegséget és életeket mentsünk. Pont”.

Később a fenyegetésre rátett még egy lapáttal, amikor egy közleményben sajnálatát fejezte ki az üzenetben megütött hang miatt, ám rögtön hozzátette: „nem bánja, hogy felhívta a figyelmet a veszélyre”. De Blasio kijelentette, hogy „szeretettel szólt, kemény szeretettel.”

Összeszólalkozott a zsidókkal a New York-i polgármester

Blasio letartóztatásokkal fenyegette meg a zsidó közösséget, miután a koronavírus miatt elhunyt Chaim Mertz rabbi temetésén több ezer ultraortodox gyászoló vett részt.

„Ezek a rendeletek, mind a vészhelyzet miatti otthon maradásra felszólító, mind az újranyitást előirányozó tervekre vonatkozók egyértelműen diszkriminálják az imahelyeket” – fogalmazott Christopher Ferrara, a Thomas More Egyesület tanácsadója a szervezet honlapján elérhetővé tett nyilatkozatában. „E rendeletek törvényellenesen tiltják egyes vélemények kommunikálását, körülményesek, önkényes és áltudományosak”. Ferrara hozzátette:

„Miért nyilvánítják a nagy istentiszteleteket veszélyesebbnek, mint a tömegtüntetéseket, tele kiáltozó, hevesen gesztikuláló emberekkel, egymás közvetlen közelében?”

A panasz Cuomot, de Blasiot és James-et is a „hatalommal való példa nélküli visszaéléssel” és a koronavírus-járvány arra való kiaknázásával vádolja, hogy „az elmúlt három hónapban valódi diktatúrát hozzanak létre az alperes Cuomo rendeleteinek összetett hálózatán keresztül”.

A panasz különösen a rendeleteknek a hitélet korlátozására irányuló alkalmazását emelte ki, mivel Cuomo rendeletei kifejezetten tiltják a „közösségi istentiszteleteket az imaházakban” és a „csoportos gyülekezéseket imák, illetve szertartások céljából”, azaz a vallásra vonatkozó diszkriminatív szabályozást a társadalmi távolságtartást előirányozó intézkedések során.

Mindeközben, bár a New York-i színházak állítólag továbbra is zárva tartanak, valójában megnyitották ajtóikat a tüntetők előtt, hogy azok megpihenhessenek, használhassák a wifit és a mosdókat, valamint ételt és vizet biztosítanak számukra – miközben megakadályozzák a rendőrség bejutását a helyiségekbe. Ugyanakkor ennek a gyakorlatnak egyetlen eleme sem eredményezte Cuomo vagy de Blasio kifogását, illetve beavatkozását.

„Ideje befejezni az abszolút monarchia kísérletét New Yorkban” – mondta Ferrara. „Arra kérjük a bíróságot, hogy vessen véget az alkotmányellenes rendelkezéseknek és azok előítéletes végrehajtásának”.

Haszidokra támadtak New Yorkban

A gyanúsítottak antiszemita rágalmakat kiabáltak, fizikailag is a férfiakra támadtak, majd könnyebb sérüléseket szenvedtek, miközben megpróbáltak ellenállni a zsidó biztonsági szolgálat önkénteseinek.