A kormánybiztos az ultraortodox városokban fenntartaná a kijárási korlátozásokat

A fertőzöttek aránya csökkent a vallásos zsidók lakta településeken Izraelben. Közben összecsapások zajlottak Modiin Illitben a rendőrök és az ultraortodoxok között.

A hívők az utasításokat megszegve a sátoros ünnepen megnyitottak egy zsinagógát, amelyben sok férfi imádkozott, és mellette a szabadban több százan egymást kézen fogva, énekelve körtáncot jártak, alig néhányan viselve maszkot.

A tömegoszlatásra megjelent rendőrökkel közelharc bontakozott ki, amelyben 13 ultraortodox (haredi) fiatalt őrizetbe vettek.

Az egészségügyi minisztérium koronavírus-adatokat közlő honlapja szerint továbbra is kiugróan élen járnak a haredi települések a fertőzöttek arányát tekintve, de a 12-es tévé szakértője szerint az országos zárlat harmadik hetében körükben is tapasztalható csekély mértékű csökkenés.

A vírushordozónak bizonyuló minták aránya szerdán 23 százalékra csökkent az ultraortodoxok között a korábbi harminc százalék körüliről, miközben országos szinten a zárlat elején mért közel 14 százalékról az utoljára szeptember elején rögzített 8 százalékra esett ez a mutató.

Sikeresen birkóztak meg a járvánnyal a beduin településeken, ahol a nyár végén kiugróan magas volt a fertőzöttek aránya, és az arab városokban is, ahol korábban a tömeges esküvők miatt ugrott meg a vírushordozók és a betegek száma.

Ultraortodox férfi imádkozik a jeruzsálemi Siratófalnál szukot ünnepén. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Roni Gamzu koronavírus-ügyi kormánybiztos a 12-es tévének azt nyilatkozta, hogy

a kormány jövő heti ülésén a szigorú országos zárlat befejezését fogja kérni, és helyette a differenciált járványkezelést, csakis a különösen fertőzött, vagyis a haredi városokban kell fenntartani a kijárási korlátozásokat.

Korábban Benjámin Netanjahu miniszterelnök az ultraortodox pártok támogatásának megtartása érdekében megtagadta ezt a megkülönböztetést.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 286 393-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Csütörtökön 3 692 új fertőzöttet regisztráltak közel 47 000 tesztből, és jelenleg 59 347 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta  betegségben február óta 1864-en haltak meg Izraelben, jelenleg 1563 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 852-en súlyos állapotban vannak, 241 embert lélegeztetőgéppel kezelnek.

Köz és biztonság

A miniszterelnök lemondását követelő elégedetlen tüntetők és a haredi közösségek ellenállásával nehezített, márciustól érvényes különféle zárlatok és rendeletek útvesztőjében a legnehezebb feladat a közbiztonságért és a szabályok betartásáért felelős rendőrségre hárul. Nagy Gabriella elemzése.