Nancy Pelosi a mindenkori elnök egészségi állapotát vizsgálná

Donald Trump elnök erre „őrültnek” nevezte az amerikai képviselőház demokrata párti elnökét, kihívóját, Joe Bident pedig „aluszékonynak”.

A mindenkori hivatalban lévő amerikai elnökök egészségét vizsgáló és akár az elnök elmozdítását is kezdeményező bizottság létrehozására tett javaslatot Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke.

A létrehozandó bizottság kétpárti lenne, és 16 tagot foglalna magában, a tagok felét pedig orvosok, vagy egészségügyi szakemberek adnák.

A bizottság dönthetne arról, hogy a hivatalban lévő elnök egészségi állapota alkalmas-e arra, hogy ellássa hivatalát. Javaslata azonban nem lesz kötelező erejű.

A bizottság létrehozásáról a kongresszus mindkét házának szavaznia kell.

A republikánus törvényhozók szerint csak „erőfeszítés” a házelnök javaslata, amelyet pár héttel a november 3-i elnökválasztás elé időzített, és azt követően hangzott el, hogy megjegyzéseket tett Donald Trump elnök egészségi állapotára.

Nancy Pelosi demokrata házelnök bemutatja javaslatát. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Pelosi egy nappal korábban újságíróknak már jelezte, hogy benyújtja e javaslatot, és akkor érzékeltette, hogy Donald Trump egészségi állapota „ösztönözte” őt erre. Úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök állapota koronavírus-fertőzése óta „megváltozott”.

A házelnök mindazonáltal kijelentette: „ez nem Trump elnökről szól. Ő majd a választók ítéletével néz szembe”, mivel az esetlegesen létrehozandó bizottság munkája „csakis az eljövendő elnököket érintené”.

Újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy javaslatának köze volna a közelgő választásokhoz. Mint fogalmazott: azért lenne szükség egy ilyen bizottságra, hogy „némi megnyugvást adjanak az embereknek” a kormányzati stabilitást illetően.

Pelosi az amerikai alkotmány 25-ik kiegészítésére hivatkozott. A cikkely szerint, amely a hatalom átadásáról rendelkezik, és John F. Kennedy elnök meggyilkolása után fogadták el, ha a kabinet többsége és az alelnök úgy dönt, hogy a regnáló elnök képtelen elvégezni a feladatait, akkor eltávolíthatják a hivatalából.

Demokrata politikusok korábban már megpedzegették, hogy a 25-ik kiegészítés alapján el lehetne távolítani Donald Trumpot a hivatalából.

A bejelentés után az elnök azonnal reagált a Twitteren.

„Az őrült Pelosi a 25-ik kiegészítést vizsgálja, hogy felcserélhesse Joe Bident Kamala Harrisszel” — írta Donald Trump demokrata kihívójára és az ellenzéki alelnökjelöltre utalva, hozzátéve, hogy a demokrata párti politikusok gyorsan akarnak cselekedni, hogy „az Aluszékony Joe-tól (Bidentől) megszabaduljanak”.

Elrabolták volna a michigani kormányzót, de az FBI közbelépett

A 13 tagú csoport a michigani törvényhozás épületének megtámadását is tervbe vette.