Elrabolták volna a michigani kormányzót, de az FBI közbelépett

A michigani kormányzó, Gretchen Whitmer demokrata párti politikus elrablására irányuló összeesküvést lepleztek le — jelentette be a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). 

Az emberrablást egy 13 tagú csoport készítette elő, és terveik szerint még a november 3-i elnökválasztás előtt végrehajtották volna. Az összeesküvők állítólag koronavírus-szkeptikusok, akik nehezéményezték a kormányzó által elrendelt szigorú korlátozásokat, amelyeket egyébként az állam legfelsőbb bírósága a múlt héten hatályon kívül helyezett.

A 13 gyanúsítottat letartóztatták. Közülük heten a Wolverine Watchmen nevű, szélsőjobboldali milicista csoport tagjai. Nem csupán a kormányzó elrablását tervezték, hanem a michigani törvényhozás épületének megtámadását is.

Dana Nessel michigani igazságügyi miniszter sajtókonferenciát tartott, amelyen bejelentette azt is, hogy a nyomozás során kiderült, a gyanúsítottak kormányzati tisztségviselők és rendfenntartó erők ellen is életet veszélyeztető akciókra készültek.

Michigan_National_Guard_members_participate_in_inauguration,_Adjutant_General_swearing-in_190101-F-VX133-049.jpg (3783×2735)
Gretchen Whitmer michigani kormányzó. Fotó: Wikipedia

A sajtótájékoztatón részt vett Andrew Birge szövetségi kerületi ügyész is, aki közölte hogy hat letartóztatott ellen már meg is történt a szövetségi vádemelés, és ha bizonyítást nyer, hogy el akarták rabolni Whitmer kormányzót, akkor akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik őket.

Mint elmondta:

a szövetségi nyomozók hosszú idő óta figyelték a csoportot, és akkor léptek közbe, amikor egyik találkozójukon robbanóanyagok „beszerzésének” finanszírozásáról tanácskoztak.

A Wolverine Watchmen milicia hét tagja ellen további vádat is emeltek: a gyanú szerint megsértették a Michiganben érvényben lévő terrorellenes törvényt is.

Azt tervezték, hogy „összegyűjtenek kétszáz embert”, és megrohamozzák a michigani törvényhozás épületét, ahol túszokat ejtettek volna, köztük a kormányzót. Ha ez nem jött volna össze, akkor az otthonából rabolták volna el a kormányzót, aki ellen rögtönzött „hazaárulási” pert tartottak volna.

Megfigyelés alatt tartották a kormányzó hétvégi házát, ráadásul Molotov-koktéllal támadtak volna rendőrökre. Sokkolót szereztek be, és pénzt gyűjtöttek robbanóanyagok beszerzésére.

Több államban is fegyveres gyakorlatokat tartottak, a bombagyártást is megpróbálták. Az FBI szerint erről videofelvétel is készült.

Dana Nessel szerint a letartóztatott összeesküvők polgárháborút akartak kirobbantani.

A csoport egyes tagjai egyébként a közösségi médiában nemtelen támadásokat intéztek Gretchen Whitmer ellen.

Whitmer „beteg” és „aljas” embereknek nevezte ezeket az összeesküvőket, és Donald Trump elnök retorikáját hibáztatta a történtekért. Mint a demokrata kormányzó mondta: az elnök hónapok óta „táplálja a bizalmatlanságot, szítja a dühöt, és azokat nyugtatja, akik félelmet, gyűlöletet és megosztottságot terjesztenek”.

Arra utalt, hogy Trump áprilisban azt írta mikroblogján: „Szabadítsátok fel Michigant”, így a kormányzó szerint az elnök támogatásáról biztosította az egészségügyi zárlat ellen tiltakozó tüntetőket. Az állam fővárosában ezrek demonstráltak a korlátozások ellen.

A múlt héten egyébként a michigani legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a kormányzónak nincs felhatalmazása rendkívüli vészhelyzeti rendelkezéseket hozni, mert ez a jog az állam törvényhozását illeti meg.

A michigani főügyész szerint a most letartóztatott összeesküvők közül kettőt lefotóztak a májusi megmozdulásokon.

A republikánus elnök a mikroblogján reagált. Mint Donald Trump írta: „Ahelyett, hogy (a kormányzó) köszönetet mondana, fehér felsőbbrendűnek nevez engem, miközben Biden és a demokraták nem hajlandóak elítéltni az Antifát, az anarchistákat, a fosztogatókat és a csőcseléket, amelyik felgyújtja a demokraták által vezetett városokat”.

A középnyugati Michigan fontos szerepet játszhat a november 3-i elnökválasztás kimenetelében.

Az elmúlt hónapokban az FBI több feljegyzésben figyelmeztetett arra, hogy a választások előtt az erőszak eszközeihez  folyamodó szélsőséges mozgalmak komoly veszélyt jelenthetnek a választási folyamatra.

Kiemelték azt is, hogy a koronavírus-járvány miatti feszült belpolitikai helyzet, valamint külföldről eredő dezinformációs kampányok tovább súlyosbíthatják e veszélyeket.

Ugyanezt megerősítette Christopher Wray FBI-igazgató is a szeptemberi kongresszusi meghallgatásán. Wray akkor a szélsőséges, a fehér felsőbbrendűség eszméjét hirdető csoportok veszélyeire hívta fel a figyelmet.

QAnon: Szélsőjobboldali paranoia nehezíti a vírus elleni küzdelmet

A szélsőséges közösség súlyos károkat okozhat a járvány elleni küzdelemben, ha aláássa az immunizációs kampány iránti bizalmat.