Csaknem hétmillió amerikai már leadta a szavazatát az elnökválasztáson

Ezt az amerikai közszolgálati rádió (NPR) jelentette hozzátéve, hogy az adatok alapján rendkívül magas lehet a részvétel a voksoláson. 

Eddig 6,6 millió amerikai adta le a voksát, részben személyesen a korai szavazás lehetőségének köszönhetően, részben pedig levélben, ami több mint tízszerese az előző, 2016-os választások előtt regisztrált adatoknak.

A legtöbben eddig Michiganben, New Jerseyben, Wisconsinban, Virginiában és Észak-Karolinában szavaztak.

A jelenséget elemzők részben azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan biztonságosabbnak tartják a levélben történő szavazást.

Az újraválasztásáét induló Donald Trump amerikai elnök támogatói a demokrata elnökjelöltnek, Joe Bidennek a miami kampányrendezvényén. Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera

A megszólaltatott elemzők szerint ezen magas szám rendkívüli arányú választási részvételt sejtet a november 3-án tartandó elnökválasztáson, amikor az amerikaiak a republikánus elnök, Donald Trump újraválasztásáról, vagy demokrata párti kihívója, Joe Biden megválasztásáról döntenek.

Az NPR megszólaltatta Michael McDonaldot, a Floridai Egyetem politológusát, aki szerint az eddig megnyilvánult érdeklődés azt jelzi, hogy a választási részvétel akár 60-65 százalékos is lehet. Ilyen utoljára 1908-ban fordult elő.

Az amerikaiak akkor a republikánus William Howard Taft és a demokrata párti William Jennings Bryan között választottak. A választásból Taft került ki győztesen.

Elrabolták volna a michigani kormányzót, de az FBI közbelépett

A 13 tagú csoport a michigani törvényhozás épületének megtámadását is tervbe vette.