Macron tűzszünetet hozna össze Izrael és a Hezbollah között

Emmanuel Macron francia elnök felajánlotta, hogy összehoz egy hosszútávú tűzszüneti megállapodást a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah és Izrael között – írja az i24News.

Az izraeli hírtelevízió az Al-Jarida kuvaiti újságra hivatkozva közölte az értesülést Macron ajánlatáról.

A lépés azután történt, hogy Franciaország érdeklődött a terrorszervezetnél ebben a kérdésben. A Hezbollah egyben egy libanoni politikai párt is, parlamenti képviselőkkel – jegyzi meg a lap.

Az ajánlatra rálátó forrás szerint Franciaország javasolta azt az amerikaiak által összehozott megállapodások idején, hogy azzal párhuzamosan induljanak tárgyalások Izrael és Libanon között a tengeri határok ügyében.

A franciák szerint Hasszán Naszrallah főtitkár kedvezően fogadta az ötletet.

Macron abban bízik, hogy egy ilyen megállapodás elvezet oda, hogy a Hezbollah csökkenti a fegyverzetét, ezáltal a szervezet inkább politikai pártként működhet tovább.

Macron: „Ha libanoni, bizonyítsa be!”

A francia elnök a Hezbollah libanoni képviselőcsoportjának vezetőjét kérte ekképpen számon. 

A kuvaiti lap forrása szerint az amerikaiak érdeklődéssel fogadták Macron kezdeményezését, amely lehetővé tenné Libanon számára, hogy békemegállapodást kössön Izraellel, miután megállapodtak a határok elhelyezkedése ügyében.

Libanoni törvényhozók október elsején jelentették be, hogy az Egyesült Államok közvetítésével tárgyalásokat kezdenek Izraellel a tengeri határok kérdésében.

Libanoni tisztviselők régóta állítják, hogy Izrael a tengeri fúrásokkal megsérti az országuk szuverenitását. Izraeli katonai vezetők is diplomáciai megoldást javasoltak az ügyben, hogy csökkenjen a nyomás az izraeli hadseregen. Minden egyes tengeri fúrást nekik kell védeniük, egy libanoni támadás lehetősége miatt.

A The Jerusalem Post ezzel kapcsolatos írásában azt is felvetik, hogy az amerikai és ENSZ-támogatással, várhatóan október 12-én kezdődő tárgyalások gyengíthetik a Hezbollah pozícióit Libanonban. Jelenleg az Irán által támogatott terrorszervezet uralja az országot, ám egy lehetséges megállapodás Izrael és Libanon között fellendítené a nagyon rossz gazdasági helyzetben lévő országot, és csökkenne a háborús fenyegetés, amelyet sem az izraeliek, sem a terroristák által túszuk ejtett libanoniak nem akarnak.

Izrael és Libanon tárgyalni fog a tengeri határról

A tárgyalások a tervek szerint október közepén kezdődhetnek meg, és az ENSZ égisze alatt, az Egyesült Államok közvetítésével zajlanak majd.