Macron: „Ha libanoni, bizonyítsa be!”

A francia elnök a Hezbollah libanoni képviselőcsoportjának vezetőjét kérte ekképpen számon.

„Mindenki tudja, hogy Irán agendáját erőlteti. Jól ismerjük az ön történetét és sajátságos identitását, libanoni ön egyáltalán? Igen vagy nem?” – a francia elnök a libanoni Hezbollah terrorszervezet parlamenti frakciójának vezetőjét, Mohammad Raadot kérte ekképpen számon augusztus 6-i bejrúti látogatásán. Majd hozzátette: „Bizonyítsa be”. Az esetről a francia Le Figaro számolt be – írja a The Jerusalem Post.

A francia elnök azt javasolta a Hezbollahnak, hogy

„jöjjenek haza, hagyják ott Szíriát és Jement és segítsék az állam építését, mert az új libanoni állam az önök családjainak is a javát szolgálja majd”.

Riporteri kérdésre, miszerint elfogadná-e Macron, ha az új libanoni kormányban a Hezbollah képviselői is helyet kapnának, a francia elnök a következőt válaszolta: „a Hezbollah képviselőit a libanoniak választották meg, és része a politikai rendszernek”.

Macron először találkozott a Hezbollah parlamenti frakciójának vezetőjével a szervezet megalakulása óta. A terrorcsoport a francia elnökkel valló találkozót „pozitívnak” ítélte, némelyek „a nemzetközi elismeréssel egyenrangúnak” tekintik azt.

A Le Figaro beszámolója szerint Macron azt is felajánlotta a Hezbollah vezetőinek, hogy

„nem fárasztjuk önöket a fegyvereikre vonatkozó kérdésekkel és további két-három, önöknek fontos dolgoggal kapcsolatban, de cserébe önök levegőhöz kell juttassák a rendszert, és a szabályok szerint kell játszaniuk, mert ez így nem folytatódhat tovább.”

Macron októberig adott határidőt a libanoni politikusoknak, hogy reformokat vezessenek be, máskülönben Franciaország visszatartja a Libanonnak juttatott pénzügyi támogatást és szankciókat is kész bevezetni az ország ellen, amennyiben korrupcióra utaló bizonyítékok előkerülnek.

Irán aggódik, amiért csökkenhet a Hezbollah befolyása Libanonban

Az utcai tüntetéseken egyre hangosabban követelik az Irán által támogatott síita terrorszervezet befolyásának csökkentését.