Irán aggódik, amiért csökkenhet a Hezbollah befolyása Libanonban

Irán közelről figyeli a libanoni eseményeket, melyek eredményeként a napokban lemondott a teljes libanoni vezetés, miután a főváros kikötőjében felrobbant egy vegyianyag-raktár 158 halálos áldozatot és több, mint 6 ezer sebesültet eredményezve – írja a The Times of Israel.

Hasszán Diab libanoni miniszterelnök hétfőn adta be lemondását, melyet követően minden bizonnyal az eddiginél is nagyobb káoszra lehet számítani. Fontos fejlemény azonban, hogy az utcai tüntetéseken, melyekkel politikai változásokat kívánnak elérni az országban, egyre hangosabban követelik az Irán által támogatott síita Hezbollah terrorszervezet befolyásának csökkentését.

A demonstrációk leghangsúlyosabb követelése az uralkodó osztályra jellemző korrupció és inkompetencia visszaszorítása, mivel ezeket tartják az augusztus 4-i tragédia legfőbb kiváltó okának.

Mindeközben Teheránban az iráni Basij milícia katonái csendes gyertyagyújtással emlékeztek meg a tragédia áldozatairól és a Hezbollah-t ért csapásról a libanoni követség előtt.

A libanoni tragédiával való együttérzés jeleként az iráni főváros Azadi-tornyát a libanoni nemzeti színek díszítették.

Ali Khamenei ajatollah, a legfőbb vallási vezető beszédében a libanoni népet türelemre intette, s hasonló üzenetet tolmácsolt Mohammad Javad Zarif külügyminiszter is, aki méltatta a libanoni nép türelmét.

„Mint mindig, Irán most is készen áll a segítségnyújtásra. Maradj erős Libanon” – szólt Zarif Twitter üzenete.

Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezető elleni bejrúti demonstráció. Fotó: The Times of Israel

A Libanonban tényleges hatalmat bíró Hezbollah mögött álló Irán nemtetszését váltotta ki az országba látogató Emmanuel Macron francia elnök is, aki átfogó reformokat szorgalmazott Libanonban, melynek vezetői jellemzően az 1975-1990-ig tartó polgárháború hadurai közül kerültek ki. Az iráni Kayhan c. konzervatív újság úgy fogalmazott, hogy a francia elnök a „libanoni ellenállást igyekszik gyengíteni.”

Az iráni lap „egyszerű blöffnek” nevezte azt a francia kezdeményezést, mely egy nemzetközi konferencia keretén belül mintegy 250 millió eurónyi helyreállítási támogatást gyűjtött össze. Irán nem vett részt a konferencián, ugyanakkor 95 tonna gyógyászati eszközt és más humanitárius segítséget ajánlott fel Bejrútnak.

Rendkívüli nézettséget ért el Dima Sadek népszerű libanoni blogger videója, melyben élesen bírálja a Hezbollah-t – írja az Algemeiner. Sadek a nemrég Bejrútban bekövetkezett robbanást követően a siíta terrorista szervezetet okolja videójában: „Mit akarnak mondani? Hadd mondjak én valamit és ha erre válaszol, akkor esküszöm leborulok ön előtt, leborulok, ha erre tud válaszolni: mivel tett több rosszat ellenünk Izrael, mint a Hezbollah? Erre válaszoljon.”

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Abbasz Mousavi az Egyesült Államok Libanonnal kapcsolatos politikáját bírálta. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy „amennyiben az amerikai kormány igazán erkölcsös, úgy megszünteti a Libanon elleni szankciókat.”

Husszein Shariatmadari, a már említett Kayhan főszerkesztője a Macron által sürgetett változásokat úgy jellemezte, hogy azok a Hezbollah befolyásának csökkentésére és „az izraeli rezsim” megsegítésére irányulnak.

„Macron üzenete a libanoni népnek valójában Izrael üzenete, mely szerint ha továbbra is folytatják az ellenállást és támogatják a Hezbollah-t, további katasztrófák következhetnek be” – fogalmazott Shariatmadari.

Egy reformokat sürgető újságíró, Ahmad Zeidabadi azt írta, „Irán keze meg van kötve és az amerikai szankciók miatt nem sokat tehet a bejrúti újjáépítést illetően. Ha Teheránnak megvolnának a megfelelő erőforrásai, tudjuk mit tenne. Ugyanazt, amit tett a 2006-os izraeli-libanoni háború során.”

„Ugyanakkor” – teszi hozzá Zeidabadi, „Mahmúd Ahmadinejadnak (az akkori szélsőséges iráni elnöknek – a szerk.) volt elég pénze támogatni Libanont, hiszen akkor az olaj ára rendkívül magas volt.” A reformista újságíró szerint Irán jobban tenné, ha együttműködne az Európai Unióval, azonban ehhez változtatni kellene az Iszlám Köztársaság viselkedésén és a térséget uralni vágyó politikáján.

Mint arról beszámoltunk, nem kizárt, hogy a Hezbollah-é volt a Bejrútban felrobbant 2750 tonna ammónium-nitrát.

Az izraeli Channel 13 pénteken leadott egy forrás nélküli elemzést, amelyben azt állították, hogy a Hezbollah a harmadik libanoni háborúra készülve halmozta fel az anyagot. Az adás néhány órával azután ment le, hogy a terrorszervezet vezetője egy beszédben tagadta, hogy fegyvereket tároltak volna a bejrúti kikötőben. Naszrallah a beszédében azt állította, hogy semmi közük a keddi robbanáshoz.

A Hezbollah Izrael ellen akarta használni a bejrúti kikötőben tárolt ammónium-nitrátot?

Az izraeli tv elemzése szerint Naszrallah valószínűleg egy Izrael elleni háborúra tartogatta a nagy mennyiségű robbanóanyagot.