Trump visszatért a Fehér Házba és levette a maszkot: „Ne féljetek a vírustól!”

Az amerikai elnök ezt abban a videóban mondta, melyet azután tett közzé, hogy három napos kórházi tartózkodás után visszatért a Fehér Házba. A látványosan, az elnöki helikopterrel hazatérő Trump kijelentése főként azért okozott kisebb botrányt, mert a koronavírus eddig több, mint 210 ezer amerikai életét követelte.

A fő amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették, ahogyan Trump az előre jelzett időpontban, helyi idő szerint 18 óra 30 perckor az elnöki helikopterbe szállva távozik a bethesdai kórházból, ahová péntek este vitték be, miután koronavírustesztje pozitív lett és be is lázasodott. Az elnök távozásakor még maszkot viselt, ám beléptekor a Fehér Házba már nem.

Trump még a kórházból egy Twitter-üzenetben azt írta: „Hamarosan folytatódik a kampány!!!”, ezután tette közzé azt a videóüzenetet, melyet a Fehér Ház előtt rögzítettek. Az elnök úgy fogalmazott: „Ne hagyd, hogy a vírus győzzön. Ne vegye át az irányítást az életed felett. Ne hagyd. A mi országunk a legnagyobb a világon. Visszatérünk. Vissztérünk a munkához, visszatérünk a vezető szerepbe.”

„Ne félj a vírustól”- tette hozzá Trump. „Legyőzzük. Nekünk van a legjobb orvosi felszerelésünk a világon, nekünk vannak a legjobb gyógyszereink.” Később az elnök igyekezett akként bemutatni megbetegedését, mintha azt vezetői önfeláldozása okozta volna.

„Vezetőként ezt kellett tennem. Tudtam, hogy veszélyes, de mégis meg kellett tennem. Elől kell álljak. Vezetnem kell. Más vezető nem tette volna ezt. Tudom, hogy veszélyes, de ez így rendben van. Most pedig jobban vagyok. Lehet, hogy immunis is, ki tudja.”

Trump ezután arról is beszélt, hogy a COVID-19 elleni vakcina „hamarosan” meglesz. Hétfőn este egyébként a first lady, Melania Trump – aki szintén elkapta a koronavírust – a Twitteren tudatta, hogy jól van, otthon pihen.

Trump salutes Marine 1 after arriving back at the White House

President Trump stands at the White House after returning from Walter Reed Medical Center.Subscribe to Fox News! https://bit.ly/2vBUvASWatch more Fox News Vi…

Az elnök üzenete sokakban ellenérzést váltott ki, hiszen saját kormánya is arra buzdítja az amerikaiakat, hogy legyenek rendkívül óvatosak.

„Realistának kell lennünk, a COVID az egész amerikai lakosságra veszélyt jelent” – mondta Dr. David Nace, a Pittsburgh-i egyetem orvosi központjának vezetője. „A legtöbb ember, nem olyan szerencsés, mint az elnök” – tette hozzá.

Donald Trump alig hogy elhagyta a kórházat, máris tervezi a második elnökjelölti vitáját kihívójával, Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel – tudatta Tim Murtaugh, Trump újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója a Fox televízióban hétfőn este. A második elnökjelölti vitát október 15-re tervezték, és a floridai Miamiban tartanák meg.

Biden egyébként – mielőtt floridai kampányútjára indult – Delaware-ban újságíróknak azt hangoztatta, hogy nincsenek ellenvetései az újabb elnökjelölti vitával kapcsolatban. „Ha a tudósok azt mondják, hogy a vita biztonságosan megrendezhető, és lesz lehetőség a szükséges távolság betartására a résztvevők között, akkor részemről rendben van” – fogalmazott.

Biden, akinek vasárnap negatív lett a koronatesztje, azt mondta, örül, hogy Trump jobban van, „de sok mindenért kell óvatosnak lenni. 210 ezer ember halt meg. Remélem senki nem azt veszi ki az elnök üzenetéből, hogy nem gond a koronavírus.”

Biden hozzátette: „Láttam a Twitter-üzenetet, ’ Ne vegye át az irányítást az életed felett’, ezt mondja azoknak a családoknak, akik elvesztettek valakit.”

De nem csak demokrata oldalról okozott felháborodást Trump kijelentése.

John Cornyn texasi republikánus szenátor a Houston Chronicle-nak elmondta, hogy Trump “nem volt kellően óvatos” annak érdekében, hogy megmutassa, az ország már túl van a víruson, ez pedig “megzavarja az embereket” a védekezés elleni küzdelem során.

Pár nappal korábban Trump azt is elmondta, hogy végre „érti a vírus valódi természetét”, azonban nem sokkal később, vasárnap délután kimerészkedett a kórházból, hogy autóból köszöntse hívet – figyelmen kívül hagyva a vírus visszaszorítását célzó óvintézkedéseket.

Az elnököt ellátó orvosok elmondták, hogy Trump vérének oxigénszintje az elmúlt napokban hirtelen csökkent, és hogy általában csak a nagyon betegeknek ajánlott szteroidot adtak neki.

Trump tapasztalata a vírussal kapcsolatban drámai módon különbözött az amerikaiak többségétől, akik nem jutnak hozzá hasonló ellátáshoz.

Míg a legtöbb embernek otthon és egyedül kell megbirkóznia a tüneteivel – és attól tartania, hogy rosszabbra fordulnak-e -, Trump az ország egyik legjobb kórházának elnöki lakosztályában tartózkodott, és olyan kísérleti gyógyszereket kapott, amelyek nem állnak könnyen rendelkezésre a nyilvánosság részére. Visszatérte után a Fehér Házba, az elnöknek 24 órás megfigyelést biztosító orvoscsapat áll rendelkezésre.

Kritikus napok előtt áll Trump és Amerika

A hetvennégy éves elnök videóüzenetet küldött az amerikaiaknak, amiben elmondta, hogy jobban érzi magát, és bízik benne, hogy „hamarosan visszatérhet,”az orvosai azonban óvatosabban nyilatkoztak.