„A demokrata elnökjelölt győzelme rosszat jelentene Izrael számára”

Szerinte a zsidó állam mellett a Perzsa-öböl veszélyeztetettsége is megnőne Joe Biden győzelme esetén.

„Tudhatják jól, Joe Biden része volt az Obama-kormánynak, ami tárgyalt róla, majd megkötötte az iráni alkut, amit Trump elnök — véleményem szerint helyesen — a valaha megkötött legrosszabb nemzetközi egyezménynek tart Amerika történetében” — fogalmazott nemrég a The Times of Israel szerint David Friedman a sajtónak.

Az USA Izraelbe delegált nagykövete vasárnap adott interjút az al-Ain nevű arab lapnak, amiben Iránt nevezte meg a következő elnökválasztás legfontosabb ügyének.

Mint ismert, Donald Trump 2018-ban vonult vissza az egyezménytől, ami engedményeket adott a perzsa állam számára, cserében azért, ha hajlandó betartani az ENSZ nukleáris fegyverekről szóló szabályait. Izrael és a republikánus elnök többször hangot adott aggodalmának, szerintük ugyanis a szerződés folyamatos lehetőséget biztosít Irán számára, hogy közelebb jusson az atombombához, ami nemzetközi veszélyt jelent.

A nagykövet szerint Joe Biden győzelme olyan visszalépést jelentene a közelgő választásokon, ami Iránnak kedvezne.

„Ha Biden győz, egy olyan változást láthatunk majd, ami meglátásom szerint helytelen és rossz lenne a régió számára — beleértve Izraelt, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátust, Bahreint, Katart és Kuvaitot is”

— figyelmeztetett a zsidó államban dolgozó nagykövet, akihez hasonlóan idén márciusban Jonathan S. Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője is hasonló véleménynek adott hangot a zsidó híroldalon.

„Biden feltámadása azt jelenti, visszatér Obama Közel-Kelet-politikája”

Ha Donald Trump és Joe Biden fognak szemben állni, akkor a választók két nagyon eltérő nézőpont között választhatnak Izrael, a palesztinok és Irán kapcsán.