„Biden feltámadása azt jelenti, visszatér Obama Közel-Kelet-politikája”

Ha Donald Trump és Joe Biden fognak szemben állni, akkor a választók két nagyon eltérő nézőpont között választhatnak Izrael, a palesztinok és Irán kapcsán – írja Jonathan S. Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője a zsidó híroldalon.

Publicisztikája szerint a demokraták szempontjából „az egyik rossz álom elhárult”, most a másikon a sor: el akarják hessegetni Trump elnököt. „A kérdés, hogy elérhetik-e ezt azzal, ha Amerikának az Obama-kormány visszatérését ajánlják?”

Biden elnökségi álmai két hét alatt szinte biztossá váltak, miközben Bernie Sanders szenátor lényegében szinte biztosan vesztett. Nem mindenki örül Bidennek, vitái során sokakban kételyeket keltett szereplése. Viszont örülnek, érthető okokból, hogy Sanders és szélsőbaloldali követői nem téríthetik el pártjukat – írja Tobin.

„Ha Sanders lett volna az elnökjelölt, az őszi választás arról is szólna, hogy az amerikaiak szeretnék-e kipróbálni a szocializmust”. Most azonban, mivel szinte biztosan Biden lesz a jelölt, a szavazók inkább az Obama-kormányról és intézkedéseiről mondhatnak véleményt. Biden sikere a cikkíró szerint az afrikai-amerikaiak megszólításából fakadt, akik megmentették őt Dél-Karolinában.

„Ebből az egyik bátorító konklúzió, hogy a demokraták többsége nem akarja, hogy pártjukat szélsőségek vezessék”. De azt is mutatja, véli Tobin, hogy sokak szerint csak „Obama-nosztalgia-túrával” lehet megverni Trumpot. S mivel Bidennek sok kisebbségi szavazatra lesz szüksége, inkább azt fogjuk megtudni, hogy ő egy „Obama-demokrata”, de nem tudjuk meg, mit jelent a „Biden-demokrata”.

Joe Biden újabb három államban ütötte ki Bernie Sanderst

A volt alelnök eddig 841 delegátust gyűjtött össze, a vermonti szenátort viszont egyelőre csak 579 küldött támogatja.

Obama és Trump politikája erősen eltérnek, és főleg a külpolitika terén igaz ez. Biden pedig többször jelezte, hogy ő Obama irányvonalát tervezi folytatni a külpolitika terén. Bár sokaknak szimpatikus lehet a gondolat, hogy visszatérjenek a Trump előtti időkbe, Tobin szerint érdemes újra megvizsgálni Obama politikáját.

Obama külpolitikájának központi része volt, hogy ki kell békülni Iránnal. Tobin szerint azonban Iránt ez sosem érdekelte, viszont az iszlamista rezsim kihasználta Obama igényét egy nukleáris alkura, mely külpolitikai sikerének jeléül szolgált volna. „A végeredmény egy gyenge paktum és egy felbátorodott iráni rezsim lett”.

Trump döntését, hogy kilépett a 2015-ös nukleáris alkuból, erősen kritizálták a demokraták, de a nyomás, amit Iránra gyakorolt, megrendítette a rezsimet. Hasonlóan eltérő az Izraellel és a palesztinokkal kapcsolatos politikája. Ugyan Biden Izrael-barátabbnak tűnik, mint egykori főnöke, vagy a többi demokrata elnökjelölt-aspiráns, de ő is támogatta Obama kísérletét, hogy Izraelt rávegye biztonságát veszélyeztető, és a népakarat által elutasított lépésekre.

Biden Tobin szerint ellene van Trump Izrael-barát politikai döntéseinek, például hogy elköltöztették az amerikai követséget Tel-Avivból Jeruzsálembe, vagy a Golán izraeli birtoklásának elfogadását. Tobin szerint Biden elnöksége visszahozná a már megbukott, a palesztin terrorra nyomást gyakorolni nem kívánó amerikai politikát.