Ma egy éve nyitották meg az USA jeruzsálemi nagykövetségét

Azóta csak egy állam követte az amerikai példát.

Izrael Állam kikiáltásának 70. évfordulóján, 2018. május 14-én költözött az amerikai képviselet Tel Avivból Jeruzsálembe. A megnyitást követően több ország is jelezte, hogy szintén áthelyezi diplomáciai képviseletét a zsidó állam fővárosába, de ezt eddig csak Guatemala tette meg a valóságban is. A magyar diplomácia idén márciusban külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Megnyílt a magyar külgazdasági képviselet Jeruzsálemben

Benjamin Netanjahu és Szijjártó Péter közösen nyitották meg Magyarország külgazdasági képviseletét Jeruzsálemben.

Az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége terrortámadások és erőszakos tüntetések veszélyére hívta fel az amerikai állampolgárok figyelmét egy évvel azután, hogy Washington egy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette diplomáciai képviseletét.

A nagykövetség honlapján hétfőn megjelent biztonsági figyelmeztetés szerint előfordulhat, hogy terrorcsoportok erőszakos tüntetéseket szerveznek vagy támadást hajtanak végre az évfordulón, amely egybeesik a Tel-Avivban május 14-18. között megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivállal, illetve a nakba napjával, május 15-ével.

A nakba arabul katasztrófát jelent, amivel a palesztinok Izrael állam 1948-as megalapítására utalnak. Ezen a napon minden évben tüntetéseket tartanak, amelyek sokszor erőszakba csapnak át. Tavaly hatvan tiltakozó palesztinnal végeztek az izraeli biztonsági erők a Gázai övezet határán a nakba napján.

A diplomáciai képviselet aláhúzta, hogy a Gázai övezet környékétől távolabb is előfordulhatnak biztonsági incidensek.

A ciszjordániai Rámalláhban és a Gázai övezetben is megmozdulásokat szerveznek szerdára.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este részt vesz egy eseményen, amelyen az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének egyéves évfordulóját ünneplik.