„Florida Izrael mellett áll” – hamarosan új rendszámtáblák bukkannak fel az USA-ban

Florida kormányzója még a zsidó újév alkalmával tett bejelentést a baráti feliratok bevezetéséről.

Ros hásáná, a zsidó újév alkalmával Ron DeSantis, Florida állam kormányzója bejelentette, hogy hamarosan elérhetőek lesznek a „Florida Izrael mellett áll” felirattal ellátott rendszámtáblák — derül ki a zsido.com cikkéből. Az Izraeli-Amerikai Bizottság (IAC) örömmel fogadta a hírt, mely „megerősíti a Florida állam és Izrael polgárai közötti szoros köteléket”.

Az Izrael-párti rendszámtábla végleges dizájnjáról még nem született döntés. Florida lakói harminc napon keresztül nyújthatnak be terveket, s ezekből választják ki a legmegfelelőbbet. A versenyt az IAC szponzorálja és a Művészek Izraelért nevű szervezet felügyeli. A zsűri résztvevői a rendszámtábla ügyét felkaroló törvényhozási tagok közül kerülnek ki.

Miután elkészül a rendszámtábla végleges változata, előértékesítési akció keretében háromezer darabot kínálnak majd megvételre.

Az ebből befolyt összeg egy részét a Miaimban működő zsidó mentőszolgálat, a Hatzalah számára utalják át.

„Ez az a fajta gesztus, amiért Florida mindig is különösen népszerű volt az Amerikában élő izraeliek között. Hosszú ideje fennálló, közeli barátságról tanúskodik. A Florida és Izrael közötti, széles körű együttműködés a kereskedelmi kapcsolatokon kívül a közös értékrenden és a legfejlettebb technológia iránti elkötelezettségen is alapszik. Ezen felül Florida sok éve a zsidóellenesség és a megkülönböztetés elleni küzdelem egyik élharcosa. Erre jó példa a BDS-mozgalom ellen hozott törvény, illetve az IRHA antiszemitizmus definíciójának elfogadása” – mondta Shawn Evenhaim, az AIC egyik vezetője.

Florida betiltotta az antiszemitizmust

A floridai törvényhozók egyperces néma csenddel emlékeztek a powayi zsinagóga elleni fegyveres merénylet áldozataira.