Florida betiltotta az antiszemitizmust

A floridai törvényhozók egyperces néma csenddel emlékeztek a powayi zsinagóga elleni fegyveres merénylet áldozataira.

Mostantól faji diszkrimináció elkövetésével azonos kategóriába sorolják az antiszemita indíttatású bűncselekményeket Floridában. Az erről szóló törvényjavaslatról hétfőn tartottak vitát az amerikai állam szenátorai, akik meg is szavazták a döntést — közölte szerdán a The Times of Israel.

Az elfogadott dokumentum értelmében az antiszemitizmus korábban — állami szinten — elfogadott definícióját használják a jövőben. Így a zsidók elleni erőszakra való felhívás mellett a Holokauszt-tagadás és az összeesküvés elméletek terjesztése is helyet kap az új jogszabályban. A zsidók elleni diszkrimináció esetén ugyanolyan büntetés jár, mint amikor oktatási intézményekben valaki faji diszkriminációt alkalmaz.

A törvényjavaslat elfogadásakor az amerikai törvényhozók egyperces néma csenddel emlékeztek a powayi zsinagóga elleni fegyveres merénylet áldozataira. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, szombaton egy tizenkilenc éves fehér férfi tüzet nyitott az imádkozókra a dél-kaliforniai  zsinagógában. A lövöldözés idején mintegy száz ember lehetett az épületben, akik a Pészah záróünnepségén vettek részt. Egy halálos áldozat mellett egy 8 éves izraeli kislány és 34 éves nagybátyja, valamint a közösség rabbija megsebesült a lövöldözésben, és két ujját elveszítette.

Kórházból üzent a kaliforniai merényletben meglőtt rabbi

„Minden zsidónak szeretnie kell egymást!” – hangsúlyozta a rabbi, aki a támadás során két ujját elveszítette.

Az antiszemitizmusról szóló floridai törvényjavaslat hamarosan Ron DeSantis kormányzó elé kerül, aki következő hónapban Izraelbe utazik első hivatalos külföldi útjára és országának jeruzsálemi nagykövetségére is ellátogat.