Az izraeli hírszerzés vezetője magas rangú bahreini biztonsági tisztségviselőkkel találkozott

Joszi Kohen, az izraeli Moszad külföldi titkosszolgálat vezetője bahreini hivatali partnerével, Ádel bin Halifa al-Fadillal és Ahmed bin Abdulaziz al-Halifával, a bahreini biztonsági szolgálat vezetőjével találkozott szerdán a királyságban tett látogatása alkalmával – közölte a BNA állami hírügynökség csütörtökön.

A szűkszavú tájékoztatás szerint Kohen partnereivel „a közös érdeklődésre számot tartó ügyek” mellett az együttműködés kilátásairól egyeztetett. A felek kiemelték a múlt hónapban aláírt békemegállapodás szerepét Izrael és Bahrein között a térség stabilitása, a regionális béke megőrzése és az együttműködés új lehetőségeinek megnyitása szempontjából.

Kohen látogatását egy napig titokban tartották.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek szeptember 15-én az Egyesült Államok közvetítésével létrejött – Ábrahám Egyezmény néven ismertté vált – megállapodást írtak alá Washingtonban Izraellel arról, hogy teljes mértékben rendezik kapcsolataikat egymással. Az egyezmény az egyik legnagyobb horderejű megállapodás arab országok és Izrael között az elmúlt negyedszázadban.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek az első Perzsa(Arab)-öbölbeli országok, amelyek megállapodást írtak alá Izraellel. Rajtuk kívül Egyiptom (1979-ben) és Jordánia (1994-ben) normalizálta kapcsolatait Izraellel az arab országok közül.

Megvan a béke Izrael és Bahrein között

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról.