Bahrein Irán által szponzorált terrortámadásokat hiúsított meg

A szaúdi állami televízió értesülései szerint Bahrein külföldi állampolgárok elleni merényleteket akadályozott meg. A támadásokkal álltak volna bosszút az Irán által támogatott terroristák Kászim Szulejmani iráni tábornok likvidálásáért — írja a Jediot Ahronot internetes kiadása.

A fegyveresek diplomaták és külföldiek ellen követtek volna el támadásokat Bahreinben, amely otthont ad az amerikai ötödik flottának — közölte a szaúdi állami televízió, amely bemutatta a rendőrségi razziáról készült felvételt.

A hatóságok lőfegyvereket és robbanóanyagokat is lefoglaltak az akció során. Több terroristát is letartóztattak, több merénylő viszont állítólag Iránban van.

A szaúdi televízió riportere szerint a tervezett támadást a terroristák válaszul szánták Kászim Szulejmani likvidálására. A Forradalmi Gárda al-Kudsz erőinek parancsnoka januárban halt meg egy amerikai dróntámadásban Bagdad közelében.

A bahreini kormány még nem reagált az értesülésre.

Bahrein. Kép: Wikimedia

Az iráni állami média beszámolt a bahreini letartóztatásokról, de nem fűzött kommentárt az értesüléshez.

Bahrein — az Egyesült Arab Emírségekkel együtt — a múlt héten normalizálta a kapcsolatait Izraellel.

A bahreini síita többség már régóta azzal vádolja a szunnita uralkodó réteget, hogy másodrendű állampolgárokként kezelik őket. 2011-ben, az úgynevezett arab tavasz idején a síiták csatlakoztak az ellenzéki megmozdulásokhoz, a szaúdi és emírségbeli biztonsági erők azonban erőszakkal elfojtották a tüntetéseket.

Bahrein változásokat ígért, de 2016-tól újult erővel csap le az ellenzékre, és a civileket ismét katonai bíróság elé citálhatják.

Betiltották a politikai pártokat, politikai aktivistákat vettek őrizetbe, másokat emigrációba kényszerítettek. Fegyveres szervezetek eközben több kisebb támadást is elkövettek.

Iránban kivégezték a férfit, aki állítólag kiadta Szulejmáni hollétét

A férfi az iráni hatóságok szerint sok pénzt kapott együttműködéséért az izraeli és amerikai titkosszolgálatokkal.