Svédország 1,1 millió euróból hoz létre holokauszt múzeumot

A svéd kormány úgy döntött, hogy 1,1 millió eurót fordít az ország első holokauszt múzeumának létrehozására. A helyszín még nem dőlt el, a fókusz a svéd túlélőkön lesz, és Raoul Wallenberg külön részleget kap – írja a Ynet News.

A svéd kulturális minisztérium közölte, a kormány már múlt héten átutalta az összeget a Living History Forum számára, amely a holokauszt, az emberi jogok és a tolerancia oktatására létrehozott, stockholmi központú kormányügynökség,

A pénzt dokumentumok gyűjtésére és holokauszt-túlélőkkel készített interjúkra költik, hogy ezekből építsék fel a kiállítási anyagot.

Számos részlet, így például a nyitás dátuma, a helyszín, és hogy független kormányügynökségként működik-e majd, egyelőre nem tisztázott.

Antiszemitizmus elleni programokra költenek milliókat Malmöben

Kifejezetten ismeretterjesztő jellegű edukációs programokra szavazott meg a svéd város mintegy kétmillió eurót.

A döntéshozók még azon vitáznak, hogy a fővárosban, Stockholmban legyen-e a múzeum, vagy Malmöben, egy olyan városban, ahol az elmúlt években jelentősen növekedett az antiszemitizmus.

„A holokauszt az emberiség ellen elkövetett példátlan bűncselekmény, annak emlékét és tanulságait meg kell őrizni, és tovább kell adni”

– olvasható a svéd kulturális minisztérium közleményében.

Skandináv neonácik a zsidók ellen uszítottak jom kipurkor

Neonáci mozgalomhoz tartozó webhelyek csaknem 20 különböző városban számoltak be a csoport rendezvényeiről.