Skandináv neonácik a zsidók ellen uszítottak jom kipurkor

A Északi Ellenállási Mozgalom nevű neonáci szervezet antiszemita kampánnyal célozta meg a Svédországban, Dániában, Norvégiában és Izlandon élő zsidókat a múlt héten, az őszi zsidó ünnepek idején – számol be a The Jerusalem Post.

Neonáci mozgalomhoz tartozó webhelyek csaknem 20 különböző városban számoltak be a csoport rendezvényeiről. A mozgalom aktivitását bemutató képek tanúsága szerint aktivisták antiszemita posztereket és szórólapokat helyeznek ki és zsinagógákba látogató zsidókat inzultálnak. A plakátokon a kóser vágást, a körülmetélést és a jom kipur előtt szokásos kápárot szertartást is támadják.

A csoport azt állítja, hogy a zsidók az őszi ünnepek során „megbocsátást kapnak minden hazugságért és igazságtalanságért, amelyet a következő jom kipurig követnek el”, mely egyébként egy középkori antiszemita toposz.

A Helsinki Times szerint a finn Legfelsőbb Bíróság a múlt héten betiltotta az Északi Ellenállási Mozgalmat, mely az első ilyen rendelet az 1970-es évek óta.

Az Északi Ellenállási Mozgalom egyik felvonulása

A bíróság megállapította, hogy a szervezet céljai sértik a demokratikus társadalom alapjait.

„A szervezet weboldalán megjelent írások a társadalom különböző csoportjait célozzák meg, ellenük agitálnak, ez bűncselekmény. A tevékenységhez kapcsolódó erőszak alkalmazása a szervezet működése részének tekinthető ”- áll a bírósági döntésben.

„Néhány tevékenység közvetlenül sértette a büntető törvénykönyvet, a [szervezet] szinte nem folytatott ettől eltérő tevékenységet „- tette hozzá a bíróság.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke elítélte a zsidók elleni összehangolt kampányt az észak-európai országokban, mondván: „Idén jom kipur sorban a második olyan esztendő, mikor az antiszemitizmus felüti rémisztő fejét Európában. Tavaly egy gyilkos antiszemita támadásnak voltunk tanúi a németországi Halle városában található zsinagóga ellen, idén pedig az 1930-as és 1940-es évekbeli nácik mai utódai, Északi Ellenállási Mozgalom néven aljas gyűlöletkampányt indítottak az észak-európai zsidók ellen.”

Neonáci uszítás miatt felfüggesztettek 29 rendőrt Németországban

A feltárt anyagok „a legocsmányabb rasszista, neonáci uszítás” kategóriájába tartoznak, és terjesztésük „szégyen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség számára”.