Neonáci uszítás miatt felfüggesztettek 29 rendőrt Németországban

Felfüggesztettek munkájából 29 rendőrt neonáci uszítás miatt a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában – jelentette be szerdán a tartomány belügyminisztere.

Herbert Reul elmondta, hogy az ügyben szerdán 200 rendőr mozgósításával házkutatást tartottak lakásokban és 34 rendőrőrsön, a többi között Essenben, Duisburgban és Oberhausenben. A felfüggesztett és fegyelmi eljárás alá vont rendőrök a WhatsApp azonnali üzenetküldő alkalmazás révén cseréltek egymás között „büntetőjogilag releváns” tartalmakat, például olyan fotómontázst, amely egy gázkamrába zárt menekültet ábrázol.

„Először nem is akartam elhinni, hogy ilyen létezik”

— mondta Düsseldorfban tartott rendkívüli tájékoztatóján Herbert Reul, akit a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint láthatóan megviselt az eset.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa kiemelte, hogy

a feltárt anyagok „a legocsmányabb rasszista, neonáci uszítás” kategóriájába tartoznak, és terjesztésük „szégyen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség számára”.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyűlöletet szító anyagokat öt WhatsApp-csoportban terjesztették. Az első valószínűleg 2012 óta működött. Az utolsó üzenet az idén augusztus 27-én jelent meg. Ezen a napon bukkantak rá az anyagokra az egyik rendőr telefonján, amelyet egy másik, a fegyelmi ügytől független nyomozásban vizsgáltak át.

Herbert Reul hangsúlyozta: mindent megtesz azért, hogy a felfüggesztett rendőrök ne kerüljenek többé szolgálatba.

„Szélsőjobboldaliaknak semmi keresnivalójuk nincsen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség kötelékében”

— mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy külön miniszteri megbízott foglalkozik majd a tartományi rendőrségénél mutatkozó szélsőjobboldali tendenciákkal. Mint mondta, azzal kell számolni, hogy további ügyek is a felszínre bukkannak.

A német rendvédelmi szerveknél működő legnagyobb munkavállalói érdekképviselet, a Rendőrszakszervezet (GdP) tartományi szervezete is elítélte a történteket. Tűrhetetlen, hogy radikális jobboldali, idegenellenes tartalmakat cserélgető emberek dolgoznak a rendőrségnél, hiszen

„a szélsőjobboldaliság elleni küzdelem hozzátartozik a rendőrség DNS-éhez”

— idézett közleményükből a WDR.

Neonáci csoporton ütött rajta a német rendőrség

A szervezet 21 vezetőjénél foglaltak le kézifegyvereket, propaganda-anyagokat és kis mennyiségű drogot.