Neonáci csoporton ütött rajta a német rendőrség

Csütörtökön országszerte több helyszínen ütöttek rajta a Reichsbürger mozgalomhoz köthető „Egyesült Német Nép és Törzsek” nevű szélsőjobboldali csoporton – írja a The Times of Israel.

Horst Seehofer német belügyminiszter elmondta: „olyan csoporttal van dolgunk, mely antiszemita és rasszista propagandájával szennyezi társadalmunkat.” A rajtaütés mintegy 400 rendőr összehangolt munkája volt, melyben a szervezet 21 vezetőjénél lefoglaltak kézifegyvereket, propaganda-anyagokat és kis mennyiségű drogot is.

Az említett csoport a már ismert „Birodalmi polgárok” nevű szélsőjobboldali csoporthoz is köthető, melynek az Egyesült Államokban is vannak szervezetei, tagjai számos alkalommal kerültek összeütközésbe a hatóságokkal.

A február 20-i lövöldözés helyszíne Hanauban

A múlt hónapban Hanauban történt lövöldözés után (melyben 9 embert lőtt meg egy Tobias R.-ként azonosított férfi, aki kifejezetten ázsiai, afrikai illetve izraeli származásúak ellen készült merényletet elkövetni) a rendőrség fokozott készültségbe vonult.

Seehofer elmondása szerint a szervezet tagjai nyomokat hagytak maguk után az elmúlt hónapokban, amikor is tavaly Halle városában egy zsinagóga elleni támadásban két zsinagógai imádkozó és egy rendőr veszítette életét.

Emellett február hónapban a német rendőrség 12 fegyverest tartóztatott le, akik egy muszlim imahely ellen készültek támadást intézni.

Tizenegy halott Hanauban: „szélsőjobboldali terrorcselekmény” történhetett

Az elkövető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, okfejtése állítólag erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.