Elindult az útból töltődő buszok tesztelése Tel-Avivban

Vezeték nélkül, az útból töltődő buszok tesztelését kezdték meg Tel-Avivban egy járaton. A cél a szennyezés csökkentése és a közösségi elektromos közlekedés fejlesztése egy vezeték és töltőállomás nélküli technológiával – írja az Israel21c.org.

Tel-Aviv önkormányzata az ElectReon nevű izraeli startuppal és a Dan Bus Company-val fogott össze az új megoldás teszteléséhez. Ez az első ilyen rendszer Izraelben. Elsőként a Tel-Aviv-i Egyetem és Ramat Aviv között közlekedik a busz. A két kilométeres út 600 métere képes a busz elektromos töltésére. A speciális buszokat ezen keresztül lehet tölteni, menet közben, vezeték nélkül.

Amennyiben a teszt sikeres lesz, két hónapon belül már utasokat is szállíthatnak az új technológiával.

A föld alól is kap áramot egy új izraeli elektromos busz

Az útba épített, speciális réz vezetéken keresztül látja el a buszokat árammal egy új izraeli fejlesztés. A rendszert hamarosan Tel-Avivban kezdik tesztelni.

Tel-Aviv városa vizsgálja az elektromos közlekedés további lehetőségeit a tömegközlekedésben, áruszállításban, valamint a magán és önvezető járművek területén.

„Folyamatosan dolgozunk a légszennyezés csökkentésén, a klímaváltozásra felkészülő stratégiai akciótervünk a légszennyezés elleni küzdelmet a lefontosabb önkormányzati feladatok közt említi”

– mondta Ron Huldai polgármester.

„Ha a próba sikeres lesz, megvizsgáljuk – közösen a közlekedési miniszterrel – a kiterjesztését a város további területeire”

– tette hozzá.

Az ElectReon nemrég fejezte be az elektromos útrendszer tesztelését a vállalat Beit Yanai-i kísérleti komplexumában.

„A teszt egy kijelző ablak lesz a világ számára, bemutatva az elektromos tömegközlekedési járművek töltésének lehetőségeit”

– mondta Oren Ezer, az ElectReon vezérigazgatója.

„Ezen projektünk mellett fut egy másik Svédországban, bemutatva a kamionok töltési lehetőségeit autópályán, Németországban pedig megtörtént a technológia első értékesítése egy kereskedelmi vállalat számára”

– tette hozzá.

Izraeli elektromos kisrepülő újíthatja meg a közlekedést

Három év múlva kezdhetik el használni a 9 üléses, ezer kilométer hatótávolságú repülőket. Olcsó, halk, tiszta – ezek az előnyei az izraeli fejlesztők szerint.