Izraeli elektromos kisrepülő újíthatja meg a közlekedést

Három év múlva kezdhetik el használni a 9 üléses, ezer kilométer hatótávolságú repülőket – írja az israel21c.org. Olcsó, halk, tiszta – ezek az előnyei az izraeli fejlesztők szerint.

A Párizsi Légibemutatón élőben is láthatták az Eviation Aircraft izraeli cég fejlesztését, Alice-t, amely forradalmasíthatja a helyi közlekedést. Az elektromos kisgépnek zéró a károsanyag-kibocsátása és csendes a működése, vagyis a környezet számára is kíméletes, a pénztárcáról nem is beszélve, mert kerozinra sem kell költeni.

Kilenc embert tud szállítani, ezer kilométer a maximális hatótávolsága és 260 csomós sebességgel képes repülni.

Eviation Alice flight render

Eviation Alice is a 9 passenger, all electric regional commuter, being developed and built in Israel.

Az első repülési tesztek még ebben az évben elkezdődnek. 2021-ben kaphat hatósági engedélyt a típus, így 2022-re már kereskedelmi forgalomba kerülhet a cég tervei szerint.

Első vevőjük a Bostonban alapított Cape Air helyi légitársaság, amely mára napi 400 járatot üzemeltet a csúcsszezonban, és évi félmillió utasuk van.

„A jelenleg használt repülők működési költségének töredékéért üzemeltethető Alice át fogja alakítani a helyi közlekedést, és új fejezetet teremt a repülésben, ami csöndesebb, tisztább és költséghatékonyabb”

mondta Omer Bar-Yohay, az Eviation Aircraft elnöke.

2018-ban 4,3 milliárd ember utazott repülővel, 6,1 százalékkal többen, mint az előző évben. A káros anyagokat kibocsátó repülőgépek ugyanakkor az egyik legnagyobb környezetszennyezést okozzák a Földön. Ezért is fontos egy környezetbarát repülési mód elterjedése.