A föld alól is kap áramot egy új izraeli elektromos busz

Olyan új kísérleti buszjárat indul hamarosan Tel-Avivban, amely az út alá épített elektromos vezetékből is kap áramot, így nem kell külön tölteni a buszokat. Ha beválik a fejlesztés, akkor elkezdik építeni hálózatot. Azt ígérik, nem okoz majd jelentős lezárásokat, mert egy éjszaka képesek lerakni egy kilométer vezetéket.

Tel-Aviv hamarosan megkapja az első elektromos buszát, nem is akármilyet. A város vezetése bejelentette, megállapodott az ElectReon nevű izraeli céggel, amely olyan technológiát fejlesztett ki, ami képes az útba épített elektromos vezetékkel tölteni a felette haladó buszt – írja a Haaretz.

A megállapodásból egyelőre csak annyi ismert, hogy egy buszjárat útvonala alá építik ki a speciális rézszálakat, de azt még nem tudni, hogy melyik járat lesz az.

„Az elektromos közúti kísérleti projektnek nagy hatása lesz, egyrészt az itt élőkre, a város levegőminőségének javulása miatt, másrészt egy új, fejlett közlekedési megoldást nyújt a világnak, megerősítve ezzel Izrael vezető globális szerepét ezen a területen.”

– idézi a cikk a ElectReon illetékesét.

fotó: ElectReon

Az ElectReon technológiája egy speciális réz vezetéken alapul, amelyet a hagyományos utak aszfaltjába építenek. Tel-Avivban nemrég komoly dugók voltak a könnyű vasútvonal építése miatt, a cég azonban azt ígéri, az ő rendszerük kiépítése nem okoz majd hasonló fennakadást, mert egy éjszaka alatt egy kilométer útszakaszba képesek beépíteni a buszokat tápláló vezetékeket.