„Politikai kisajátítás”: vihar a Slachta Margit emlékére alapított díj körül

Kikérte magának a Slachta Margit által alapított Szociális Testvérek Társasága meg a KDNP, hogy egy volt jobbikos képviselőnő díjat alapított az ismert bátor antináci, zsidókat mentő politikus emlékére. Varga-Damm Andrea azonban nem érti a felháborodást.

„A Magyarország legnagyobb női szerzetesközösségeként ma is működő Szociális Testvérek Társasága a közösségi médián keresztül meglepetéssel értesült arról, hogy dr. Varga-Damm Andrea, jelenleg független, korábban jobbikos képviselő a Szociális Testvérek Társaságát alapító ‘Slachta Margit emlékére díj’ átadására készül” – írta nemrég közleményében a neves keresztény feminista politikus (egyben Magyarország első női parlamenti képviselője) által 1923-ban alapított szervezet.

„A díjalapításról képviselőasszony és a Slachta Margit örökösének minősülő Szociális Testvérek Társasága között semmilyen előzetes konzultáció nem volt.

Slachta Margit nevének politikai célú kisajátítása mind Slachta Margit, mind pedig a Szociális Testvérek Társasága szellemiségével összeegyeztethetetlen, ahhoz semmilyen módon nem járultunk hozzá” – folytatódott a közlemény.

Két napra rá a kisebbik kormányzó párt is megszólalt az ügyben. „A KDNP egyetért a Szociális Testvérek Társasága által kiadott elhatárolódó nyilatkozattal, a Jobbik egy volt képviselője által létrehozott ‘Slachta Margit emlékére díj’ kapcsán. (…) Slachta Margit nevét nem lehet a rend hozzájárulása nélkül politikai célokra felhasználni, mert az sérti az alapítónak úgy emlékét, mint áldott örökségét!

Ugyanebbe a rendbe tartozott az örökfogadalmas boldog Salkaházi Sára is. Mindketten, minden eszközzel küzdöttek az országot elárasztó nemzetiszocialista métely ellen, és kivették részüket az üldözöttek menekítéséből is.

1944. december 27-én a nyilasok Salkaházi Sárát elhurcolták és a Dunába lőtték!” – emlékeztet a KDNP közleménye. A párt ezért „Slachta Margit és nővérei örökségéhez méltatlannak” tartja az ex-jobbikos képviselőnő „álságos szélhámoskodását.”

A Neokohn kérdésére Varga-Damm Andrea elmondta: „A díj neve szándékosan nem Slachta Margit-díj, hanem Slachta Margit emlékére díj.

Miután bárki bárkire emlékezhet egy díjalapítással, ebbe jogilag sem lehet belekötni, ha lenne valaki, aki beleszólhatna. Miután április 14-én volt a 100 éves évfordulója annak, hogy Slachta Margit megkezdhette képviselői munkáját, azon a napon tartottam sajtótájékoztatót és bemutattam a díjalapítást. Senki nem szólt, pedig széles sajtónyilvánosságot kapott”.

A korábban jobbikos, május 27-e óta független képviselő lapunknak hozzátette: „Slachta Margit születésnapja volt szeptember 18-án, ekkor adtuk át az első díjat. Előző nap jelent meg ez a durva KDNP-s nyilatkozat. Amit írtak a közleményükben, jogilag és ténybelileg teljes mértékben megalapozatlan”.

A képviselőnő hangsúlyozta: mivel díjalapítása a nemzetgyűlési képviselő emlékére született, „e vonatkozásban a Szociális Testvérek Társasága semmilyen módon nem formálhat jogot arra, hogy hozzá kelljen járulnia”.

Nemes Nagy Ágnes zsidómentő volt

A költő január 3-án lett volna 98 éves. 1997-ban Világ Igaza díjat kapott a Jad Vasemtől.