Nemes Nagy Ágnes zsidómentő volt

A költő január 3-án lett volna 98 éves. 1997-ban Világ Igaza díjat kapott a Jad Vasemtől.

A költő későbbi férje, Lengyel Balázs 1942 őszétől katonai szolgálatot teljesített, hadműveleti területen volt. 1943-ban először Becsén, azután pedig a Muraközben mint karpaszományos szakaszvezető, hadapród őrmester teljesített szolgálatot.

Később megszökött a katonaságtól, és Budapesten bujkált. Eközben Nemes Nagy Ágnessel több zsidót is megmentettek – írja a Kibic.

Nemes Nagy Ágnes szülei az Ugocsa megyei Halmi községből vándoroltak Budapestre az I. világháború után, lányuk már itt született 1922. január 3-án. A Baár-Madas Református Leánylíceum tanulója volt, az iskola igazgatója Áprily Lajos költő volt, aki meghatározta költői pályáját.

Később a Pázmány Péter Tudományegyetemen  megismerte Szerb Antalt, Halász Gábort, valamint Lengyel Balázs műkritikust, akivel 1944-ben össze is házasodtak – emlékeztet a lap.

1958-ban elváltak egymástól Lengyel Balázzsal, a férfi későbbi visszaemlékezései szerint nagyon nehéz volt együtt élni Nemes Nagy Ágnessel, akinek nehezen viselhető hangulatingadozásai voltak, az idegállapota megviselt volt, tele volt lelki sebekkel.

A teljes cikket itt olvashatja el.

135 éve született Lesznai Anna

A neves magyar-zsidó költőnő a Nyugat szerzője és egy időben Jászi Oszkár felesége is volt.