„Miért lett volna fenyegetés?” – Újságírók szakmai útjai iránt érdeklődik a magyar külügy

A tárca kifogásolja, hogy a „Soros-szervezetekhez” köthető érzékenyítő kurzusokat tartanak újságíróknak, uniós országok nagykövetségeinek támogatásával.

„Ez egy kiszivárgott dokumentum. Ez maga egy érdekes dolog. Úgy tűnik, a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok” – jelentette ki Menczer Tamás külügyi államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában a műsorvezető azon kérdésére, valóban készít-e listát újságírókról a Külügyminisztérium.

A 24.hu emlékeztet, hogy a napokban kiszivárgott egy dokumentum, amely szerint az uniós tagállamok magyar nagykövetségétől kért információt a külügyi tárca újságírók szakmai útjairól. A műsorvezető rákérdezett arra, nem tekinthető-e fenyegetésnek ez a szokatlan eljárás, az államtitkár azonban visszakérdezett: „Nem. Miért lett volna fenyegetés?”

„Itt az a helyzet, hogy mi nem listázunk újságírókat. Se ilyen szándékunk, se tudásunk sincs hozzá” – állította az államtitkár.

Ugyanakkor elismerte: valóban gyűjteni kezdtek adatokat magyar újságírói külföldi látogatásairól, ugyanis azt látták, hogy „a Soros-szervezetekhez” köthető, érzékenyítő kurzusokat tartanak újságíróknak. „És itt együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek is.”

Eredetileg a volt indexesek által indított Telex szerezte meg azt a dokumentumot, amely szerint „Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára. A címzettek között az Európai Unióban található magyar nagykövetségek szerepeltek.

A levélben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak,

voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, “milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Telex kérdésére a külügyminisztérium elismerte akciójukat: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Miért kritizálják egyes zsidók Sorost?

Megosztja mind Izrael, mind a diaszpóra zsidóságát, hogy hogyan viszonyuljanak Soros Györgyhöz, aki saját bevallása szerint se nem cionista, se nem vallásos zsidó.