Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét Honduras

A közép-amerikai ország elnöke, Juan Orlando Hernández a Twitteren jelentette be a hírt, mely szerint még idén megnyit az új külképviselet Jeruzsálemben, ha ezt a koronavírus-járvány alakulása megengedi.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is megerősítette, hogy a cél a diplomáciai képviselet megnyitása még év végéig. Hernandez már korábban döntött arról, hogy diplomáciai irodát létesítenek Jeruzsálemben, amely a tel-avivi nagykövetség kiterjesztése.

Honduras egyébként már tavaly elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Ezzel egy időben Izrael is nagykövetséget nyit Hondurasban, ahol jelenleg diplomáciai irodát tart fenn, amely a nyáron nyílt meg.

Ezt megelőzően mindössze két ország, az Egyesült Államok és Guatemala költöztette át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, ám több állam is kifejezte szándékát, hogy áttelepíti a külképviseletét, több uniós tagország pedig gazdasági hivatalt nyitott a fővárosban.

Magyarország tavaly külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben. Benjámin Netanjahu szerint rendkívüli jelentőségű a képviselet megnyitása, az izraeli kormányfő akkor megköszönte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, valamint határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

Jeruzsálem látképe

Jeruzsálem státusa a közel-keleti békefolyamat egyik sarkalatos kérdése, mert jelenleg a legtöbb külképviselet Tel-Avivban működik, Jeruzsálem jogállását pedig a nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli-palesztin tárgyalásokon kell tisztázni.

Izrael egy és oszthatatlan fővárosának tekinti Jeruzsálem egészét, amelynek keleti részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el. A palesztinok pedig azt követelik, hogy Kelet-Jeruzsálemben legyen majdani államuk fővárosa.

Az Emírségek továbbra is akarnak palesztin államot, Kelet-Jeruzsálem fővárossal

Egy nappal az Izraellel való békekötés után az arab állam úgy látta, gesztust kell tennie az őket hevesen bíráló palesztinoknak.